Häistä ja kulttuurieroista

Olen nyt siinä iässä että kaverini menevät naimisiin kuin liukuhihnalla, mikä on saanut minut pohtimaan häiden ja hääjuhlien eroja ja yhtäläisyyksiä.

Suomalaiset häät joissa olen ollut ovat useimmiten noudattaneet varsin perinteistä, tuttua kaavaa jossa vihkimisen jälkeen skoolataan tuoreelle parille ja istutaan pöytään kuuntelemaan usein hieman liian pitkiä tai myötähäpeää herättäviä puheita. Ruokailun jälkeen juodaan kuin pienet porsaat ja tanssitaan kunnes on yöruuan (lue karjalanpiirakoiden) vuoro.

Italiassa häissä käydessäni rupesin pohtimaan kulttuurieroja ja sitä miten ne vaikuttavat hääjuhliin eri maissa ja uskontokunnissa. Italialaiset hääjuhlat järjestetään vieraille, kun taas Suomessa juhlien korostetaan usein olevan hääparin oman juhla. Italiassa vieraat eivät myöskään tuo hääparille lahjoja vaan poistuessaan juhlista vieraat saavat hääparilta muiston juhlista. Puheet pidetään minimissä ja juhlan pääpaino on ruuassa, jota on paljon. Juhlan päätarkoituksena tuntuu olevan viestiä vieraanvaraisuutta ja yltäkylläisyyttä.

Viime vuonna pääsin käymään Malesian kiinalaisissa häissä, jotka alkoivat klo 7 aamulla ja joissa vieraita oli 700 - ja kyseessä oli kuulemma pienet häät. Häät olivat monella tavoin melkein jenkkityylisen pompöösit, mutta niihin oli sisällytetty ihania kiinalaisia piirteitä, kuten teeseremonia ja kiinalaisia hääleikkejä. Näissäkin juhlissa, kuten Italiassa, vahvin viesti tuntui olevan vieraanvaraisuus ja yltäkylläisyys: vierailla tuli olla kaikki hyvin ja ruokaa tuli olla riittävästi. Kummassakin maassa juhlat ovat loppuneet illallisen jälkeen ilman suomalaista tanssi- ja juopotteluosuutta.

Hääkuva viime kesän malesialaishäistä. Kuva Louis Pang Studio.
Suomalaisissa häissä hääpari on koko päivän parrasvaloissa ja he ovat hääjuhlan ehdottomat kunniavieraat. Italiassa ja Malesiassa taas vieraat olivat hääjuhlan tärkeimmät henkilöt. Italialainen kulttuuri on paljon suomalaista perhekeskeisempää ja kiinalaiset ovat tunnetusti erittäin vieraanvaraisia ja huomaavaisia. Toisaalta kyseisissä maissa myös avioliiton merkitys on edelleen hyvin erilainen kuin Suomessa, joten tämäkin vaikuttaa varmasti siihen millä tavoin häitä juhlitaan ja ainakin siihen mikä on itse vihkitoimituksen merkitys kokonaisuudessa.

Missä maassa on sitten ollut paras ruoka ja paras viini? Paras ruoka oli ehkä Malesiassa, tämä valinta vain sen takia että kymmenessä ruokalajissa riitti maisteltavaa meduusasta mangoon. Paras viini oli luonnollisesti Italiassa, jossa tarjottiin mm. Proseccoa ja Ferrari spumantea sekä paikallisia Ciró-viinejä, joista kirjoitinkin jo aikaisemmin Matkailua, Ruokaa ja viinejä-postauksessa.

Tarkoituksenani ei ole missään nimessä ollut vähätellä suomalaisia häitä muiden kustannuksella. Tykkään häistä ihan hirmuisen paljon, ne kuuluvat niihin harvoihin juhliin jolloin kaikki ovat hyvällä tuulella ja ainoastaan häissä saan avomiehen houkuteltua seurakseni tanssilattialle.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti