Red Obsession: kiinalaiset uusrikkaat ja Bordeaux'n hintakupla

Käväisin sunnuntai-illan ratoksi leffassa katsomassa viime viikolla ensi-iltaan tulleen Red Obsession -pätkän. Päätinpä sen kunniaksi laajentaa osaamisaluettani myös elokuvakriitikon tontille.

Rakkautta & Anarkiaa-festareilla jo aiemmin nähty ja monilla festivaaleilla palkittu viiniaiheinen dokkari pyrkii avaamaan maallikoille Bordeaux'n lähes mystisen taianomaista asemaa viinimaailman kruununjalokivenä ja globaalin viinibisneksen veturina.

Kuva Decanter
Leffan pihvinä, tosin pitkähkön alustuksen jälkeen, on Kiinan uusrikkaiden räjähdysmäisesti kasvanut kiinnostus Bordeaux'n first growth -viinehin, sekä heidän valmiutensa maksaa niistä poskettomia summia, koska he "vain haluavat omistaa niitä". Tämä ilmiö on puolestaan johtanut siihen, että parhaiden Bordeaux-tuottajien viinien hinnat ovat lähes räjähtäneet käsiin, mikä on herättänyt melkoisesti keskustelua hintakuplasta.

Mitään suurta taide-elämystä Russel Crowen kertojanäänellä varustettu Red Obsession ei tarjoa, mutta ihan kiintoisan pikakatsauksen Bordeaux-viinien bisnekseen kylläkin, samoin kuin äkkirikastuneiden kiinalaisten kulutustottumuksiin ja maailmankatsomukseen. Pätkästä löytyy myös pari varsin viihdyttävää haastateltavaa, kuten muun muassa Château Pétrus'ta konsultoiva Christian Moeuix sekä leffajulisteeseenkin päässyt kiinalainen seksileluja valmistamalla vaurastunut viininkeräilijä.

Elokuvaa katsoessani ja kolajuomaa pahvimukista hörppiessäni mietin, että sunnuntai-illan leffaelämys olisi ollut merkittävästi ikimuistoisempi, mikäli näytöksessä olisi ollut viinitarjoilu. Lasi kiinalaisten rakastamaa Château Lafite 1982:ta olisi maistunut mukavasti Red Obsessionia katsellessa.

4 kommenttia:

  1. Täytyykin yrittää ehtiä katsomaan elokuva viimeistään joulun pyhien aikaan. Harmi, kun leffateatterissa ei ole sitä viinitarjoilua. Mä voisin ottaa Chateau lafitea vuosikertana 1984:)

    VastaaPoista
  2. Ehkä leffaan voisi ottaa oman pullon mukaan?

    VastaaPoista
  3. Sehän vasta olisikin hyvää palvelua. Epäilen kyllä, että Valvira ei tälläistä käytäntöä hyväksy:)

    VastaaPoista
  4. Se varmaan rikkoo jo useampaa lakia. Mutta ehkä pieni kansalaistottelemmattomuus on välillä paikallaan :)

    VastaaPoista