Chablis revisited

Testasin etsiä blogini hakutoiminnolla, kuinka monta Chablis-aiheista tekstiä olen vuosien mittaan kirjoittanut. Hakutulosten perusteella luku on 48, joka on noin 10 % kaikista blogin historian aikana kirjoitetuista jutuista. Vaikka Chablis-viinit ovat blogissani usein toistuva aihe, en ole toistaiseksi koskaan avannut AOC Chablis'ta sen tarkemmin kuin pikaisissa matkakuvauksissa tai viiniarvosteluissa.

Chablis-tarha Vaudésir - www.blancdeblancs.fi
Tarhakävelyllä Vaudésirissä.


Jos kohtaamassasi pullossa on merkintä AOC Chablis, tiedät heti sen olevan Chardonnayta. AOC on lyhenne Ranskan viinilakien virallisesta luokittelusta Appellation d'Origine Contrôlée, tämä määrittely myönnettiin Chablis'n alueelle jo 1938.

Ilmastollisesti Chablis on viileä alue, minkä vuoksi rypäleiden kypsyys on useimpina vuosina hyvin erilainen moniin muihin Chardonnay-alueisiin verrattuna. Tästä johtuen Chablis'n viinit ovat käytännössä aina erittäin hapokkaita, raikkaita ja sitruksisia. Alueen sisällä on kuitenkin suuria eroja viineissä ja myös niiden valmistuksessa.

Chablis ja crut - www.blancdeblancs.fi
Tarhat ympäröivät Chablis'n kaupunkia.


Chablis-viinit jaetaan neljään kategoriaan tarhojen sijaintien perusteella. Halvimmat ja simppeleimmät viinit ovat Petit Chablis'ta. Tästä astetta paremmiksi arvostetut kyläviinit on nimetty yksinkertaisesti Chablis'ksi. Petit Chablis- ja Chablis-viinit ovat useimmiten tammittamattomia.

Patrick Piuze Chablis - www.blancdeblancs.fi
Patrick Piuzen kellarissa.


Premier Cru -tarhoilta alkaa tulla jo varsin laadukasta tavaraa, vaikka laatu ja tyyli näissä vaihtelee. Premier Cru -tarhoja on laskutavan mukaan joko 17 tai 40. Tarhoista arvostetuimmat sijaitsevat Grand Cru -tarhojen läheisyydessä Serein-joen itärannalla, jolloin ne viettävät lounaaseen. Suosikkejani Premier Cru -tarjoista ovat muun muassa Montée de Tonnerre ja Vaulorent. Premier Cru -viineissä osa tuottajista käyttää tammea, mutta moni luottaa terästankkeihin. Lukuisten arvioiden mukaan Premier Cru -viinit ovat hinta-laatusuhteeltaan Chablis'n parhaimistoa, sillä niiden hinnat ovat selkeästi Grand Cru -tason viinejä edullisemmat, mutta viinien laatu on monesti erittäin hyvä.

Chablis & Serein - www.blancdeblancs.fi
Serein virtaa kaupungin läpi.


Chablis'n parhaat ja kalleimmat viinit ovat saaneet Grand Cru -leiman. Grand Cru -tarhoja on virallisesti seitsemän kappaletta, mutta poikkeuksellinen, joskus kahdeksanneksi Grand Cruksi kutsuttu Moutonne sijaitsee kahden tarhan, Les Preusesin ja Vaudésirin, alueilla. Suurin ja luultavasti kuuluisin Grand Cru -tarha on Les Clos, mutta oma suosikkini on hienostunut Blanchot. Tammen käyttö on tavallisinta Grand Cru -tason viineissä, ja suuri osa näistä viineistä on ainakin käväissyt tammessa jossain vaiheessa elinkaartaan.

Domaine Long-Depaquit - www.blancdeblancs.fi
Long-Depaquit'lla on monopoli Moutonneen.


Chablis-viinit ovat erittäin mineraalisia ja kalkkisia, jopa piikivisiä. Chablis'n maaperä on vanhimmillaan Jura-kaudelta, ja se koostuu pitkälti savesta ja kalkista. Alue on vanhaa merenpohjaa, minkä vuoksi maaperässä on myös paljon fossiileja. Vielä tarkemmin määriteltynä Chablis'ta löytyy kahta erilaista maata: Kimmerdgian ja Portlandian, joista Kimmeridgian on arvostetumpaa ja antaa kalliimmille viineille niille tyypillisen mineraalitujauksen.

Chablis-viinien tavallisia ruokakaumpaneita ovat kala ja merenelävät, esimerkiksi hummeri tai osterit. Alueelle tyypilliset valkosipulietanat tai paikalliset kinkkuruoat sopivat myös hyvin viinien kanssa.

Hostellerie des Clos - www.blancdeblancs.fi
Hostellerie des Clos'n hummerimenu ja paikallinen viini on nappisuoritus.


Suomalaisille Domaine Laroche, Brocard ja La Chablisienne lienevät Chablis'n tuottajista tutuimpia. Arvostetuimpiin tuottajiin kuuluu nimiä kuten Domaine Francois Raveneau, Domaine Vincent Dauvissat tai Jean-Paul & Benoit Droin. Kaikki näistä ovat tuottajia, joiden tuotteita voi olla vaikea saada käsiinsä - ainakin viinejä niiltä kaikkein suosituimmilta tarhoilta.

Chablis on viinimatkalle oiva kohde, ja suosittelen ehdottomasti visiittiä tänne osaan Burgundia, mikäli tie ei ole sinne aiemmin vienyt. Hyvä aika vierailla pittoreskissä kaupungissa on lokakuun lopulla, jolloin kaupungin valtaa Fête des Vins de Chablis -festivaali.

2 kommenttia:

  1. Kiiiiitos tästä jutusta! Tuli ihan täydelliseen aikaan, loppusyksyn agendalla on ollut juurikin Chablis-viinit. Ne ovat jääneet tähän asti itselleni jotenkin vieraammiksi ja nyt on ollut projektina tutustua paremmin Chablis-maailmaan.

    Ja kiitos myös todella akuutista matkakuumeesta, alueelle on pakko päästä pian viinimatkalle!
    -Eeva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Chablis onkin just hyvä aihe ottaa perehtymiseen.

      Matka Pariisi-Chablis taittuu autolla nopeasti, joten siinäkin mielessä paikka on hyvä kohde vaikka ihan pikabreikille.

      Poista