Etiketin takaa

Arvosteletko kirjaa kannen perusteella? Tällä kysymyksellä lähti viime syksynä käyntiin The Label Project -haaste, jossa 168 bloggaajaa 12 maasta haastettiin pohtimaan rypälettä ja aluetta viinin ja etiketin takana. Tehtävänä oli tunnistaa kolmesta anonyymistä pullosta (työtä hieman helpottavien vinkkien avulla) viinin alkuperä: mistä rypäleestä se on valmistettu ja miltä alueelta se on peräisin. Loppujen lopuksi 28 bloggaajaa sai kaikki osa-alueet oikein, ja oikein vastanneista valittiin luovuuden perusteella viisi onnellista, jotka pääsisivät maaliskuussa Australiaan tutustumaan haasteen viineihin ja alueisiin Jacob's Creekin johdolla.

Voittajien on helppo hymyillä. Väkeä Australiasta, Dubaista, Suomesta, Yhdysvalloista ja Puolasta. Kuva James Keane.

Jo haaste itsessään oli poikkeuksellinen ja inspiroiva, mutta upeaa oli myös päästä viinien alkulähteille Etelä-Australiaan, mantereen suurimpaan viinintuottajaosavaltioon. Jacob's Creek oli järjestänyt meille bloggaajille seuralaisinemme todella kiehtovan ja tietoa uhkuvan ohjelman kevennettynä letkeämmilläkin ohjelmanumeroilla, kuten juustotastingilla ja vierailulla villieläinpuistoon jossa pääsimme ruokkimaan kenguruita ja silittämään opossumia.

Heti ensimmäisenä päivänä pääsimme tapaamaan Jacob's Creekin pääviinintekijää Bernard Hickiniä ja juttelemaan viineistä ja alueista etikettien takana, sekä tietysti maistelemaan Reserve-sarjan viinejä, joissa on nimenomaan haettu alueelle ja rypäleelle ominaisia piirteitä. Bernien tastingit jatkuivat seuraavina päivinä puhelimen välityksellä, joten saimme kaikista maistamistamme viineistä ensi käden kommentit viininmaistelun yhteydessä. Mieleenpainuvin Bernien tastingeista oli Steingartenin kukkulalla, Eden Valleyn ja Barossa Valleyn rajalla. Saavuimme Steingarteniin juuri sopivasti auringonlaskun aikaan ihailemaan köynnöksiä, joista laseissamme oleva Riesling vuosikertaa 2012 oli peräisin. Sattumoisin mineraalinen ja miellyttävän sitruksinen Steingarten Riesling oli myös koko matkan paras Riesling - tosin upealla ympäristöllä saattoi olla vaikutuksensa asiaan. Ennen lähtöämme Steigartenista kaadoimme perinteen mukaan loput viinistä takaisin köynnöksille kiitokseksi.

Auringonlasku Barossan yllä ja Steingarten Riesling 2012.

Pääsimme tutustumaan viininteon alkuvaiheisiin Richmond Groven tilalla Barossan Tanundassa. Tilalle kärrättiin juuri pari tuntia sitten poimittuja Grenache-rypäleitä, joiden matkan alkutaivalta pääsimme seuraamaan, ja saimme itsekin mahdollisuuden testata viininvalmistuksen eri vaiheita. Monella tilalla olen käynyt, mutta koskaan en ole päässyt yhtä yksityiskohtaisesti ja kouriintuntuvasti seuraamaan viinitekoa rankojen erottelusta fermentoinnin eri vaiheisiin. Kierroksen lopuksi pääsimme maistelmaan eri fermentoitumisvaiheessa olevia viinin alkuja - ensimmäiset olivat mehumaisen makeita ja hapokkaan, hieman käyneen kautta pääsimme jo viinimäisen tanniiniseen tuotteeseen.

Turvakypärällä ja -liivillä varustautunut Mademoiselle viininvalmistuksen ihmeellisessä maailmassa.

Adelaide Hillsissä pääsimme kyläilemään Jacob's Creekin sopimusviljelijän Sam Virgaran kotona maistelemassa hänen mailtaan kasvaneista Chardonnay-rypäleistä valmistettuja Reserve-viinejä. Harkitsen vakaasti uranvaihtoa tämän vierailun jälkeen, sillä Samilla oli upea infinity poolilla varustettu talo rinteessä, josta oli huikea näkymä koko Piccadilly Valleyn ala-alueen ylitse.

Piccadilly Valley, infinity pool ja lasi kylmää Chardonnayta kuumana päivänä.

Neljän tunnin ajomatkan päässä käväisimme tutustumassa Coonawarran punaiseen terra rossa -maaperään, josta tulee kuuluja Cabernet Sauvignoneja. En ole kova Cab Sav-fani, mutta Coonawarran viinit maistuvat mukavan eukalyptusmaiselta ja tanniinnitkin ovat useissa kovin pehmeitä. Alueen rautaperäisellä terra rossalla sekä pilvisellä ja viileällä ilmastolla lienee tekemistä tämän kanssa.

National Vineyards Manager Tim McCarthy esittelee Coonawarralle ominaista terra rossa -maaperää.

Ohjelman kohokohtia olivat upeat lounaat ja illalliset, joiden aikana saimme nauttia Bernien live- tai virtuaalitastingeista ja kysellä viinimaailman kuulumisia muilta viinibloggajilta. Mieliinpainuvimmasta illallsesta vastasi Jacob's Creekin oma keittiömestari Veronica Zahra, joka oli suunnitellut menun listalla olevien viinien perusteella. Alkupaloja maistellessa oli mukava testailla kumpi viineistä, Steingarten Riesling 2006 vai Reeve's Point Chardonnay 2007 sopi paremmin kalalajitelman eri osien kanssa.

Veronica Zahran alkupalalajiltelma. Huomatkaa Jacob's Creek -polttomerkki tonnikalan päällä!

Saimme ohjelman aikana erittäin tuhdin tietopaketin The Label Projectin viineistä ja niiden taustoista, sillä Jacob's Creek haluaa todistaa olevansa muutakin kuin vain yksi suuri massatuottaja. Ja kyllähän heiltä löytyy kunnianhimoisia ihmisiä, jotka osallistuvat intohimoisesti viininvalmistuksen eri vaiheisiin ja kertovat kysyjälle erittäin mielellään omasta osasestaan kokonaisuudessa.

Olisi mukavaa että Suomestakin saisi perustuotteiden lisäksi myös Jacob's Creekin parempia viinejä, kuten Steingarten Rieslingiä tai Padthawayn alueelta olevaa St Hilarya, sillä kyseiset viinit ja ihmiset niiden takana muuttivat ainakin omaa käsitystäni Jacob's Creekistä.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti