Merenherkkuja samppanjalle

Olen koko kevään seurannut silmä kovana Neloselta tulevaa Master Chef Australia -ohjelmaa, ja olen aivan totaalisen koukussa. Aussi-Master Chef on formaatin ehdottomasti paras maaversio, sillä se on australialaiseen tapaan symppis, kilpailijat ovat järkyttävän taitavia, vieraat huippuluokkaa ja raaka-aineetkin ihan toisesta maailmasta. Tästä huolimatta - tai juuri sen vuoksi - saan ohjelmasta hurjasti inspiraatiota ja ideoita omaan kokkaamiseen.

Viimeksi innostuin mustekalatagliatellestä. Tässä ruoassa ei ole lankaan pastaa, vaan nuudelit on leikattu mustekalasta ja saatu näyttämään tagliatellelta. Vähän muita mainioita merenherkkuja mukaan ja päälle vielä herkullinen liemi, niin helppo, mutta monimutkaiselta vaikuttava ja supermaukas annos on valmis. Olen kokeillut annosta sekä perinteisellä bisque-tyyppisellä liemellä että  sahramiliemellä, ja molemmat pelittivät täydellisesti.

André Jacquart & Filsin Mesnil Expérience Grand Cru Blanc de Blancs - www.blancdeblancs.fi


Tällaisen annoksen kanssa täytyy luonnollisesti nauttia samppanjaa. Eikä ihan mitä tahansa samppanjaa, vaan tietenkin Blanc de Blancsia.

Pääsiäisperjantaina meillä oli kylässä ystäviä, joiden kanssa olimme nelisen vuotta sitten Ranskan-kiertueella. Tämän kunniaksi kaivoimme kellarin perältä tuolta matkalta peräisin olevan pullon André Jacquart & Filsin Mesnil Expérience Grand Cru Blanc de Blancsia. Nauttimamme Expérience pohjautuu vuosikertaan 2005 ja on ehtinyt kypsyä tovin valmistajan kellarissa, minkä jälkeen se on päässyt ikääntymään vielä tovin meidän hallussamme.

Hieno samppanja, ei voi muuta sanoa. Tästä löytyvät kaikki ne ihanat Blanc de Blancsille tyypilliset briossin, voin, kermaisuuden, sitruksen, pähkinän ja mineraalin aromit. Hieno juotava juuri nyt, mutta kehittyisi varmasti vielä parisen vuotta. Samaa mieltä on muuten Decanter, joka on arvostellut samppiksen tämän vuoden tammikuussa 91 pisteen arvoiseksi.

Muistan tykänneeni tästä maistelussa tilalla, ja tämän vuoksi pullo lähtikin mukaan. Ikä on parantanut samppanjaa entisestään antaen hyvän näytteen siitä, että vuosikerrattomiakin samppanjoita kannattaa säilytellä kellarissa.

Mustekalatagliatelle - www.blancdeblancs.fi


Ja sitten teille vielä sen vieraat hurmanneen mereneläväannoksen resepti.

Mustekalatagiatelle ja sahramikastike

Reseptistä riittää neljälle hengelle pienemmäksi annokseksi tai kahdelle hengelle pääruoaksi.

2 kalmaria
8 jättikatkarapua
8 kampasimpukkaa
5 dl hapokasta valkoviiniä
1-2 tl sahramia
25 g voita
3 rl Crème Fraichea
Suolaa

Jos käytät tuoreita kalmareita, leikkaa kalmari levyksi, kieritä se rullalle ja pakasta, kunnes se on hieman kohmeessa. Mikäli käytät pakastettua kalmaria, anna kalmarin sulaa, kunnes sitä voi leikata. Leikkaa kohmeinen kalmari ohuiksi nuudeleiksi jos käytät tuoretta ja ohuiksi renkaiksi, jotka leikkaat auki, jos käytät pakastettua. Valuta kaikki neste pois.

Jos käytät katkarapuja, joissa on päät tai kuoret, voit käyttää niitä kastikkeen pohjana. Paahda kuoria öljyssä irroittaaksesi makua. Kaada päälle viini ja sekoita mukaan pulveriksi hienonnettu sahrami. Anna kiehua, kunnes viinin alkoholi on haihtunut ja kastikkeen volyymi vähentynyt noin puoleen. Siivilöi mahdolliset kuoret pois kastikkeesta. Lisää voi kuumaan kastikkeeseen ja anna sulaa. Sekoita Crème Fraiche kastikkeeseen ja mausta suolalla tarpeen mukaan. 

Paista jättikatkaravut ja kampasimpukat makusi mukaan. Meillä on ollut tapana marinoida katkaravut chilillä ja limenlehdillä ennen voissa paistamista. Kampasimpukat olemme maustaneet suolalla ja paistaneet pikaisesti voissa.

Kuumenna pannussa öljyä ja paista musteḱalatagliatellea kuumassa öljyssä noin 30 sekunnin ajan. 

Annostele lautaselle ensin tagliatelle ja sen päälle katkaravut ja kampasimpukat. Kaada päälle kuuma liemi, koristele halutessasi vaikkapa ruohosipulilla.

Tarjoa Blanc de Blancs -samppanjan kanssa.



2 kommenttia:

  1. Denna rätt var så god att vi gjorde en version av denna hemma igår! Mums!

    VastaaPoista