Ranskalaista tammea

Kävin viime viikolla Viinimaan kutsumana tilaisuudessa, jossa maistelimme Advinin tuottajien viinejä talojen edustajien johdolla. Edustettuna tilaisuudessa olivat Laroche Chablis'ta, Cazes Roussillonista, Antoine Moueix Saint-Emilionista ja Ogier Rhônen laaksosta.

Maistelun jälkeen saimme nauttia ruokailun lomassa viinitalojen edustajien seurasta. Itse päädyin pöytään, jossa meitä isännöi Ogieria edustava Notre Dame de Cousignacin omistaja Raphael Pommier, jolla riitti kiinnostavaa tarinaa muun muassa viininteosta, terroirista, etiketeistä ja uskonnon ja viinin yhteydestä. Opimme muun muassa, että Ogierin Clos de l'Oratoire des Papes'in legendaarinen etiketti on viimeksi päivitetty vuonna 1926.

Advini tasting - www.blancdeblanc.fi
Advinin ja viinitalojen edustajat tuotteidensa kanssa.


Tilaisuuden suosikeikseni nousseet viinit olivat kumpainenkin tammitettuja valkoviinejä - toinen viileältä alueelta ja toinen aavistuksen lämpimämmältä seudulta. Tuppaan tykätä tammitetuista valkkareista, kunhan tammen määrä pysyy järkevyyden rajoissa ja antaa viinille elegenttia rakennetta ja makua, kuten tässä tapauksessa.

Pääsin maistamaan ensimmäistä kertaa Clos de l'Oratoire des Papesin valkoista varianttia, joka on sekoitus useista Rhônen valkoisista rypäleistä, kuten Rousannesta ja Marsannesta. Osa viinistä on käynyt tammessa, mikä antaa sille ryhtiä, mutta ryhdikkyyttä tukee myös hyvä hapokkuus. Jälleen kerran hyvä osoitus siitä, että Rhônessa tehdään myös loistavia valkoviinejä. Alkossa tätä kyseistä viiniä ei ole tällä hetkellä saatavilla, mutta toivokaamme tähän tulevan pian muutosta.

Réserve de l'Obédience Les Blanchots 2006 ja Clos de l'Oratoires des Papes Blanc 2013 - www.blancdeblancs.fi
Minä ja Les Blanchots (plus leveä hymy) ja Raphael Pommier ja Clos de l'Oratoire des Papes Blanc


Toinen maistelun kohokohdista oli Domaine Larochen Réserve de l'Obédience Les Blanchots 2006 magnumissa, joka ei myöskään löydy Alkosta. Viini oli jo ehtinyt saada sopivasti ikää ja tammisuus on mukavasti pehmennyt. Mineraalia ja jopa hieman mausteisuutta tarjoava Grand Cru -viini sai ainakin allekirjoittaneen myhäilemään tyytyväisenä.

Knoppitietona opin tilaisuudessa senkin, että Les Clos ja Les Blanchots ovat Chablis'n Le Roi et La Reine, eli kuningas ja kuningatar. Les Blanchots'n tyyliä kutsutaan usein feminiiniseksi, kun taas Les Clos on tyypillisesti enemmän maskuliiniseksi kuvailtava cru. Oli miten oli, tämäkin maistelu vahvisti käsitystäni siitä, että Les Blanchots on yksi suosikki-Grand Cruistani Chablis'ssa.





0 kommenttia:

Lähetä kommentti