Hääviinit

Kun viini-intoilija menee naimisiin, on kaikilla kovat odotukset viinejä kohtaan. Näin oli ainakin meidän osallamme, ja viime viikonloppuna päästiin testaamaan olivatko vieraat tyytyväisiä hääviineihin vai joutuivatko he pettymään.

Aviomiehelle ja minulle oli oikeastaan itsestäänselvää, että haluamme tarjota useita eri viinivaihtoehtoja. Juhlamme ei ollut perinteinen istuva illallinen, vaan vapaamuotoinen cocktail-tyyppinen tilaisuus, joka Ruotsissa kulkee nimellä mingelbröllop. Tähän teemaan sopi mainiosti asettaa tarjolle muutamia eri viinejä. 

Häiden viinilista - www.blancdeblancs.fi


Viinejä on testailtu syksyn mittaan laajemmallakin skaalalla (esimerkiksi rapujuhlissa, joiden testiviineistä yksikään ei päässyt jatkoon), ja lopulta tarjolle valikoitui yksi samppanja, kolme valkoviiniä ja kolme punaista.

Samppanjamerkkejäkin testasimme muutamaa, mutta päädyimme loppujen lopuksi kestosuosikkiimme Michel Furdyna Brut Réserveen. Hinta-laatusuhteessa Furdynan voittanutta samppista en ole vielä löytänyt.

Valkoiset hääviinit - www.blancdeblancs.fi


Valkoviineistä hääpöytään pääsivät La Chablisienne Petit Chablis Pas si Petit 2013 - nimensä mukaisesti laatuluokitustaan parempi viini, Domaine Schlumberger Les Princes Abbés Riesling 2012 - viini joka loppui ensimmäisenä ja oli illan suurin hitti, sekä The Ned Sauvignon Blanc 2014 - useita palkintoja saanut marlborough'lainen, joka on arvostetun viinitekijän Brent Marrisin käsialaa.

Punaiset hääviinit - www.blancdeblancs.fi


Punaisella puolella tarjolle valikoituivat Clos Henri Petit Clos Pinot Noir 2014 - kevyt ja marjaisa, monelle hyvin maistuva punkku Marlborough'sta, E. Guigal Côtes du Rhône 2011 - jo testeissä hyväksi yleisviiniksi todettu miellyttävä ranskalainen blendi, sekä Kanonkop Kadette 2012 - Stellenboschista tuleva blendi, jota en ehtinyt itse illan aikana maistaa. Kaikeksi onneksi Kadettea jäi muutama pullo vielä kotiin testailtavaksi.

Omat suosikkini hääviineistä samppanjan lisäksi olivat La Chablisiennen Petit Chablis ja E. Guigal Côtes du Rhône.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin nyt häiden jälkeen todeta, että useamman eri viinin tarjoaminen oli hyvä idea. Kaikille löytyi varmasti jotakin (paitsi teini-ikäiselle veljenpojalleni, joka kävi toiveikkaana kyselemässä alkoholitonta viiniä...) ja monet vieraista ehtivät maistella läpi kaikki viinit. Vieraat ainakin väittivät pitäneensä viineistä, mutta etenkin Schlumbergeriä kehuttiin vuolaasti.

Tässä vielä pari vinkkiä häiden viinivalintoja miettiville:
1. Älä tingi laadusta. Tarjoa vieraille viiniä, jota joisit muutenkin. Verkkokaupoista tai Tallinnan-laivoilta saa hyviä viinejä kohtuuhintaan.
2. Huomioi määrä. Viiniä on hyvä varata niin paljon, että se riittää koko illaksi. Meillä viinin menekki oli raa'asti arvioiden noin pullo per henkilö, ja tähän lukuun on laskettu mukaan myös alaikäiset, raskaana olevat ja muut alkoholittomat vieraat. Tunnet varmasti ystäväsi ja sukulaisesi niin hyvin, että voit arvioida heidän kulutuksensa määrän.
3. Muista, että kuohujuomaa menee aina enemmän kuin tavallista viiniä. Jos tarjoat samppanjaa tai skumppaa muutenkin kuin alkumaljana, varaudu siihen, että kulutus on suurta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti