Terveystuote: viini

Tasaisin väliajoin mediassa törmää uutisiin viinin terveysvaikutuksista. Arto Koskelo linkkasi alkuviikosta Facebook-sivulleen yhden näistä viininjuonnin ilosanomaa levittävistä uutisista, ja tästä inspiroituneena ajattelin tehdä lyhyen koosteen (helposti löydettävissä olevista) tutkimustuloksista. Harjoittakaa vapaasti lähdekritiikkiä näitä lukiessanne, olenhan toki valinnut tähän tekstiin mukaan vain artikkeleita, jotka tukevat omaa hypoteesiani.

Paino

Puoli pulloa punaviiniä ennen nukkumaanmenoa saattaa auttaa pudottamaan painoa, kertoo Zmonline. Syöpääkin se saattaa ehkäistä.
Independent raportoi, että punaviinin on havaittu muuttavan valkoista rasvaa ruskeaksi rasvaksi, joka polttaa kaloreita perusläskiä tehokkaammin.
Siispä punkun kimppuun jos painonpudotus houkuttaa.

Punkulla painoa pois - www.blancdeblancs.fi
Tämäkin lasillinen Rosso di Montalcinoa auttaa kamppailussa ylipainoa vastaan.

Syöpä

Monien muiden medioiden joukossa esimerkiksi Daily Express raportoi, että tutkimuksissa punaisista rypäleistä on löydetty resveratrol-niminen ainesosa, joka saattaa ehkäistä syöpää. Lisäksi sama ainesosa saattaa pidentää elämää.
Yksi hyvä erittäin syy pitää punaviini osana tasapainoista ruokavaliota.

Muisti

Kohtuullinen viinin nauttiminen saattaa ehkäistä alzheimerin tautia, tietää Daily Mail kertoa. Erityistehokas valinta tähän on Cabernet Sauvignon suuren resveratrol-pitoisuutensa vuoksi.
Samppanjan juomisen jälkeen avaruudellinen muisti on parempi kuin muulloin, raportoi Lifehack-sivusto. Sama saitti kertoo samppanjan sisältävän tiettyjä proteiineja, jotka jopa parantavat ihmisen lyhytmuistia. Forbes puolestaan kirjoittaa, että samppanjalla on huomattu olevan kognitiivisia kykyjä parantavia ominaisuuksia, esimerkiksi pienen päivittäisen samppanja-annoksen on huomattu ehkäisevän ikääntymisen aiheuttamaa muistinmenetystä, dementiaa ja aivojen rappeutumista.
Not bad. Ei ihme, että muistini on niin hyvä.

Samppanjalla muistisairauksia vastaan - www.blancdeblancs.fi
Kamppailu muistisairauksia vastaan kannattaa ottaa tosissaan.


Sydänsairaudet

The Telegraph raportoi Harvardissa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan pieni määrä viiniä päivässä saattaa ehkäistä sydämen vajaatoimintaa. Newsmax puolestaan tietää kertoa, että resveratrol saattaa torjua sydäntauteja. Wine Spectator muistuttaa meitä siitä, että myös valkoviinillä on todettu olevan sydän- ja verisuonitauteja ehkäiseviä ominaisuuksia. Samaa resveratrolia löytyy myös punaisista rypäleistä valmistettavasta samppanjasta, joten saman terveysvaikutuksen voi Lifehackin mukaan saada aikaiseksi kuplajuomalla.
Eikö tämä ole suomalaisten kansantauti? Pitäisikö punaviini tai samppanja lisätä kansallisiin ravintosuosituksiin?

Ikääntyminen

Jo aiemmin hyvistä ominaisuuksistaan kehuttu punaviinistä löytyvä resveratrol-ainesosa auttaa taistelemaan ikääntymistä vastaan. Tämän meille mertoo muun muassa CBS News. Tästä antioksidantista valmistetaan myös anti ageing -voidetta, raportoi Daily Mail.
Siksi siis näytän ikäistäni nuoremmalta!

Eteläkorealainen rypälekasvonaamio - www.blancdeblancs.fi
Onko tämä eteläkorealaiselta viinitilalta ostettu kasvonaamio nuoruuden lähde?


Muut vaivat

Chablis'ta tai muuta kevyttä valkoviiniä kannattaa juoda nivelkipuihin, kertoo jo aiemmin mainittu Daily Mailin artikkeli.
Allekirjoittaneen viinimieltymyksillä ei pitäisi niveliä paljoakaan kolottaa.

Ja tietysti yleinen fiilistely

Viiniharrastelijana haluan vielä muistuttaa viinin kaikkein parhaista ominaisuuksista. Viini on moniulotteinen elintarvike, josta riittää iloa moneen lähtöön: nautiskelu, haistelu ja maistelu, erinomaisen viinin löytämisen tuottama tyydytys ja uuden oppiminen. Lyhyenä yhteenvetona voisin todeta, että viinistä tulee yksinkertaisesti hyvä mieli, terveysvaikutukset ovat vain kivoja bonuksia tässä ohessa.

Muistakaa viininkin kanssa kohtuus, muuten terveysvaikutukset kääntyvät päinvastaisiksi.

[edit 4.9. Resveratrolin kirjoitusasu korjattu oikeaksi. ] 

4 kommenttia:

  1. Unohdit yhden ärrän välistä! Tuo taikayhdiste on siis nimeltään reservatrol. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups. Yritin lukea ja tarkistuslukea oikean kirjoitusasun, mutta ei. Liian vaikea sana. Nyt korjattu :)

      Poista
  2. Eikä siinä vielä kaikki! Albertan yliopiston tutkimuksen mukaan samainen resveratrol tehostaa sydämen, lihasten ja luuston toimintaa salitreenin tavalla: https://uofa.ualberta.ca/news-and-events/newsarticles/2012/06/resveratrolmayenhanceexercisebenefits

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh! Miksi kaikki se pöhinä fitnessistä jos saman vaikutuksen saa viinistä!? ;)

      Poista