Inspiraatiota talven rippeistä

Vaikka näyttääkin siltä talvi alkaa vihdoin olla ohi ja nyt olisi aika innostua kevään primööreistä kuten parsasta, niin aion käyttää vielä kylmyyden rippeitä hyväkseni ja inspiroitua talvisemmista asioista, nimittäin simpukoista. Ranskalaisten mukaan ostereita saa syödä kuukausina joiden nimessä on r-kirjain (eli syyskuusta huhtikuuhun) ja joidenkin mukaan sama pätee myös simpukoihin, tosin sääntöä tiukemmin tulkitsevien mukaan simpukkakuukausia ovat ainoastaan -bre -päätteiset kuukaudet syyskuusta joulukuuhun. Sain Dubrovnikissa ollessani kuitenkin vielä niin hyviä simpukoita, että aion seurata r-sääntöä ja jatkaa simpukoista inspiroitumista vielä huhtikuun ajan.


En Avril, on mange des moules. Kuva lainattu.

Klassinen simpukkaruoka, höyryävän kuumana tarjottu moules marinière belgialaisilla lankkuperunoilla kuuluu perinteisesti talvikauden hienoihin ruokahetkiin. Klassinen juomayhdistelmä tähän olisi Loiren laakson hedelmäinen ja kevyen mineraalinen Muscadet, mutta itse saattaisin yhdistää tähän mineraalisemman ja vivahteikkaamman Sancerren tai Pouilly-Fumén. Hieman eksoottisempaa vivahdetta simpukoiden tarjoamiseen saa keittämällä ne kookosmaidossa joka on maustettu chilillä ja korianterilla, ja tarjoamalla seurana makeaa tai puolimakeaa viiniä. Tämän juomakumppanina voisin testata saksalaista tai alsacelaista puolimakeaa Rieslingiä tasapainottamaan chilin tulisuutta. Yksi mielenkiintoinen testattava olisi Alkon jälkiruokaviiniksi luokittelema Serringer Schloss Saarsteiner Riesling Spätlese Moselista.

Ja ei kun inspiroitumaan simpukoista vielä huhtikuun ajan!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti