Viinitilavierailulla designated driverina

Kesäisellä Ranskan-matkalla yritin mahdollisuuksien mukaan optimoida ajovuorojani siten, että missaisin mahdollisimman vähän kiinnostavia tiloja ja maistelumahdollisuuksia. Domaine Faiveleyn kohdalla epäonnistuin täydellisesti optimoinnissani, sillä etukäteen vähemmän kiinnostavaksi arvioimani tila osoittautui ennustettani merkittävästi paremmaksi. Ennusteen pohjustin luonnollisesti siihen, että "siellä on pääosin punaviinejä, ei ole niin mun juttu" - kuinka väärässä voikaan ihminen olla!

Faiveley sijaitsee viehättävässä Nuits-Saint-Georgen pikkukaupungissa, johon on Beaunesta ajomatkaa noin 15 kilometriä. Kyseiseen suuntaan ajellessa kannattaa jatkaa matkaa myös Nuitsin ohi, sillä sen pohjoispuolella sijaitsee iso osa Côte d'Orin makeimmista paikoista, kuten Vosne-Romanée ja Chambolle-Musigny.



Vierailu alkoi perinteisesti kellariturneella ennen maistelua, mutta Faiveleyllä riitti mitä katsella. En tainnut matkamme aikana nähdä missään yhtä montaa tynnyriä kuin Faiveleyn kellareissa, joissa oli jo tutuksi muodostuneen homekasvuston lomassa kilometrikaupalla tammessa makaavaa viiniä.




Faiveley marssitti eteemme melkoisen kavalkadin viinejä, alkaen yksinkertaisemmista viineistä aina hieman hienompiin tuotteisiin. Sekä punaisia että valkoisia oli testattavana kuusi kappaletta, joten kuskiksi ilmoittautuneena sain maistella erittäin varovasti (jotenkin en uskaltanut seurata erään Chablis'ssa tapaamamme viiniedustajan ohjenuoraa, jonka mukaan kuski voi hyvin juoda kolmekin lasia viiniä...). Poikkeuksellisesti meille maistatettiin ensin punaiset viinit, sillä Faiveleyn paremmat valkoiset ovat melkoisen voimakasmakuisia ja luonteikkaita, eivätkä kevyet Pinot Noirit olisi niiden jälkeen olleet oikein mistään kotoisin. Faiveleylle iso plussa myös oikeiden viinilasien käytöstä, sillä useimmilla tiloilla on valitettavasti käytössä vain pienet maistelulasit, joista aromeja saattaa olla hankalampi löytää.


Kuva M&M

Suosikeikseni nousivat punaisista Echezeaux Grand Cru 2010 ja Corton "Clos des Cortons Faiveley" Grand Cru 2010 ja valkoisista tykästyin erityisesti Corton-Charlemagne Grand Cru 2010:een sekä tietysti suosikkikyläni tuotteeseen, eli Puligny-Montrachet 2010:een. Kaikki edellämainitut olivat vielä hieman nuoria, joten kellaripotentiaalia varmasti löytyy, ja varsinkin Echezeauxin kohdalla vasta avatusta pullosta viini ei päässyt kunnolla oikeuksiinsa. Oltuaan hetken lasissa tummat, miltei mustikkaiset aromit tulivat paremmin esille.


Kuvaajan onnentunne oli niin suuri, että kuvasta tuli vähän tärähtänyt...

Kieron suunnitelman ansiosta yksi matkakumppaneistamme sai mukaan vajaan pullon Corton-Charlemagnea, joten päästyämme hotellille pääsin kuin pääsinkin nauttimaan kyseistä viiniä ihan antaumuksella. Juoma oli kuten mainittu vielä hieman nuori ja tamminen, mutta miellyttävän hedelmäinen, jopa aprikoosimainen. Kiukulla pikkuteitä ajaneena (ja melko kokemattomana kuskina) olin äärimmäisen kiitollinen tästä paluun jälkeisestä maistiaisesta, jonka join todella onnellisena ennen illalliselle pääsyä.

Surukseni huomasin juuri, että Alkossa ei ole enää ainoatakaan Faiveleyn tuotetta edes tilausvalikoimassa, mutta SkyCellarin nettisivut tietävät kertoa, että Nuits-Saint-Georges 2002 ja Nuits-Saint-Georges Les Lavières 2003 löytyvät ravintolamyynnistä. Kyseisiä juomia emme päässeet Burgundissa testaamaan, mutta tuottajan tason huomoiden uskon että nuo ovat maistamisen arvoisia tuotteita, mikäli viinilistalla eteen sattuvat.

2 kommenttia:

  1. Mietinkin että onpa tutun kuuloinen tuo Faiveley, varmaankin joskus messuilla tullut eteen. Niin se Burgundi aina yllättää, hyvä että sait sentään illemmalla nautiskella!

    VastaaPoista
  2. Juu, ja muistaakseni ainakin Faiveleyn Chablis on ollut joskus ihan Alkon perusvalikoimassakin.
    Burgundi osaa todentotta yllättää, koska tuottajista riippuen laatu saattaa olla joko keskinkertaista, hyvää tai tosi hyvää. Pitäisi vain tuntea ne kaikki sadat pikkutuottajatkin...

    VastaaPoista