Huoneenlämpöisenä

Perinteinen tapa määritellä punaviinin tarjoilulämpötila on puhua huoneenlämmöstä. Tämä tapa juontaa ajalta, jolloin sisätilojen lämpötilat olivat nykyistä viileämpiä, noin 14-18 astetta. Nykykotien parinkymmenen asteen lämpötila onkin useimmille punkuille liikaa.

Punaviinit rivissä - www.blancdeblancs.fi
Brunellolle 18-20 astetta, Barololle 17 astetta. 


Myös punaviinit kannattaa siis viilentää ennen tarjoilua. Yksi kuulemani kikka on laittaa punaviinipullo jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua, jolloin se ehtii jäähtyä juuri sopivan lämpöiseksi. Tarkka tarjoilulämpötila riippuu toki myös viinistä ja osin myös omista mieltymyksistä - esimerkiksi Pinot Noirit voivat hyvin olla viileämpiä kuin Shirazit. Liian kylmänä punkkua ei kuitenkaan kannata tarjoilla, koska silloin maku mykistyy ja viinin aromeita on vaikeampi tunnistaa.

Kannattaa kokeilla kotona. Kaada ykköslasiin punkkua ja laita pullo sen jälkeen puoleksi tunniksi jääkaappiin. Kaada sitten kakkoslasiin jäähdytettyä punkkua ja testaa ykkösen ja kakkosen eroa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti