Trendien haistelua - mitä viinivuosi 2012 tuo tullessaan?

Uuden vuoden alkaessa on perinteisesti tapana joko katsoa taaksepäin ja muistella menneitä tai kurkistella eteenpäin ja ennustaa tulevaa. Allekirjoittanut on päättänyt olla proaktiivinen ja on sen vuoksi koonnut eri lähteistä ajatuksia siitä minkälaisia odotuksia asiantuntijoilla ja harrastelijoilla on alkaneen vuoden viinitrendeistä. Osa trendeistä koskee vain Suomea, osa viiniä juovaa maailmaa laajemminkin, jolloin on vain arvailtavissa missä määrin ne koskevat meitä täällä viinimaailman perukoilla.

1. Kestävä kehitys
Listasin tämän vuoden 2012 trendiksi, vaikka teema on ollut pinnalla jo pitkään. Tämä alle lasken sekä reilun kaupan että luomu- biodynaamisen tuotannon. Alko on jo pidempään panostanut viineihin joilla on eettinen tai eko-merkintä, ja samaa tekee myös naapurissa Systembolaget, sillä tuotteille riittää kovasti kysyntää.
Olen käsitellyt luomuviinejä jo viime syksynä kirjoituksessa "Parannetaanko luomuviineillä maailmaa?", josta löytyy mietteitäni aiheesta.


2. Pakkausten moninaisuus
Tämäkin liittyy osaltaan kestävään kehitykseen ja ekologisuuteen, mutta päätin kuitenkin listata tämän erillisenä kohtana. Tuomas Meriluoto MW kirjoittaa Kauppalehden kolumnissaan (9.1.2012), että Alko hakee tietoisesti nykyisin markkinaa dominoivia lasipulloja kevyempiä pakkauksia. Jo nyt Alkoissa löytyy perinteisen lasipullon lisäksi ainakin muovipulloa, tetraa ja pussia. Isossa-Britanniassa markkinoille on tulossa myös 55 grammaa painava paperipullo, joka painaa vain kymmeneosan siitä mitä lasipullo. Tarjontaa siis löytyy, joten kysymys onkin enää se löytävätkö kuluttajat ekologisemmat pakkaukset, vai säilyykö muovipulloviinien halpisleima ihmisten mielissä jatkossakin. Parhaat ja kalleimmat viinit eivät ole kiirehtimässä testaamaan lasipulloja korvaavia vaihtoehtoja, joten pakkausmuodon valinnasta saattaa tulla ekologisen valinnan lisäksi statuskysymys.

GreenBottlen paperinen viinipullo. Kuva lainattu.


3. Alkoholiveron korotus
Alkoholiveroa korotettiin jälleen kerran vuoden vaihteessa. Mietojen viinien osalta korotus on 3 % luokkaa, mutta tulee mielenkiintoista nähdä miten tämä vaikuttaa viinien hintoihin. Nouseeko moni 9,99 euron viini nyt yli henkisen 10 euron rajan? Selviävätkö Tallinnan-laivat voittajina, vai innostuvat kuluttajat viinin nettikaupasta?

4. Suosikkialueet
Vuoden 2012 uudesta suosikkiviinialueesta tai -maasta ei tunnu ainakaan vielä löytyvän konsensusta. Keskusteluissa vilahtelevat alueet Etelä-Amerikasta Sisiliaan ja Ranskan eteläosiin. Läntisessä naapurissamme, Systembolagetin luvatussa maassa, Etelä-Afrikka on ollut jo jonkin aikaa nousussa, ja miksipä ei: kohtuuhintaisia viinejä maasta, jossa viinintekemisellä on monisatavuotiset juuret ja jossa perinnettä ja taitoa riittää. Alkon myyntitilastojen mukaan suomalaisten kestosuosikki Chile on hieman menettänyt asemiaan vuonna 2011 punaviineissä ja yksi kasvajista on ollut juuri Etelä-Afrikka. Pitänee siis lähteä tutustumaan enemmän Chenin Blanciin ja Pinotageen ja yrittää olla aallon harjalla ennen muita.

Klein Constantian Vin de Constance, jälkiruokaviini joka kuuluu allekirjoittaneen ja avomiehen suosikkeihin. Viini on peräisin Etelä-Afrikan Constantiasta. Kuva lainattu.


5. Miedot viinit
Vasta ilmestynyt helmikuun Decanter tietää kertoa, että Isossa-Britanniassa matala-alkoholisten viinien (noin 5 %) kysyntä on kasvussa ja tähän pyritään vastaamaan ainakin tarjoamalla briteille lisää Moscatoa. Ainakin Australiassa Moscatot ovat olleet huudossa jo jonkin aikaa, ja allekirjoittanutkin tutustui avomiehen kanssa pari vuotta sitten muutamaan varianttiin, joista kruunukorkillinen Aja Blush jäi mieleen mukavan virkistävänä ja kevyenä juomana pitkän viintilapyöräilypäivän jälkeen.
Tämä on trendi jonka sallisi rantautuvan myös Suomeen, mutta tässä Alkolla riittää vielä petrattavaa, sillä aika halpiskamaa tuntuu tuo nykyinen tarjonta olevan. Ehkä allekirjoittanut voisi toimia tässäkin pioneerina ja mennä seuraavan kerran kotibileisiin mukanaan pullo Moscato d'Astia.

Innocent Bystander Blush. Kuva lainattu.


6. Roséviinit
Tämä trendi nousi esille niin monessa eri lähteessä, että en voi jättää sitä huomiomatta. Mutta kuinka monena vuotena tästä onkaan nyt puhuttu, ja silti roséita myydään vain kesäisin? Täytyy tunnustaa, että itse olen ostanut roséviiniä ainoastaan kuplivassa muodossa, enkä usko tämän muuttuvan alkaneenakaan vuonna.

2 kommenttia:

  1. Håller verkligen med om att hållbar utveckling är nr 1 trenden förtillfället!!:)

    VastaaPoista
  2. Jo, det finns klart en efterfrågan och det styr även utbudet. Personligen tycker jag mest om att stöda små producenter oberoende av om de har certifikat eller ej.

    VastaaPoista