Viini ja ruoka

Tämän varsin geneerisen otsikon taakse piiloutuu kokonainen salatieteen maailma: mitä viiniä millekin ruoalle kun tuntuu olevan kuumin puheenaihe viinin saralla. Monasti ihmisten kysellessä viinivinkkejä tulee kysymys tiettyyn tarpeeseen - suosittele jouluviini kinkulle/pääsiäisviini lampaalle/kevätviini parsalle tai yksinkertaisesti vain paras jälkiruokaviini - ja kysyjä toivoo saavansa konkreettisen vastauksen, ei vain viinityyppiä.

Olin tässä hiljattain tilaisuudessa jossa Savoyn Antti Uusitalo puhui viinitrendeistä ja tällöin tuli puheeksi myös tämä aihe ja olen nyt viikon verran miettinyt ja pohtinut asiaa vielä tämänkin jälkeen. Viinin yhdistäminen ruokaan tuntuu monelle olevan lähes pyhä asia ja virheitä ei haluta missään nimessä tehdä.

Pitäisikö napsijan kanssa juoda Rieslingiä, Fianoa vai Mataroa?

Viinikulttuuri Suomessa on kovin nuorta ja viinien juomista pidetään monesti vielä snobahtavana harrastuksena. Nuoressa viininjuontimaassa perinteitä ei ole ehtinyt muodostua samalla tavoin kuin maissa joissa viiniä on juotu ja valmistettu tuhansia vuosia, jolloin luonnollisesti ihmisten viininjuontitottumukset ovat erilaisia, sekä verrattuna muihin maihin että myös maan sisällä.

Suomen snobahtavassa viiniympäristössä oikean viinin löytämisestä ruoalle tulee helposti tärkeä juttu ja mahdollisesti koetaan että oikea valinta kertoo henkilön osaavuudesta ja kyvykkyydestä. Huonon viinin valinta puolestaan saattaa johtaa kiusalliseen kasvojen menetykseen, joten turvallisten kombojen muistaminen ja catch phrasejen heittely kasvattaa henkilön viinipääomaa. "Kalalle valkoista, lihalle punaista".

Onko Frontignac oikea valinta aasialaiselle ankkacurrylle?

Noloilta tilanteilta vältytään luonnollisesti jos ravintolassa valitaan menulle valmiiksi suunniteltu viinipaketti. Viinimaissa kuten Ranskassa ja Italiassa ravintoloissa tilataan useimmiten viiniä pulloittain, ja samaa viiniä juodaan läpi koko aterian kun taas Suomessa viinipaketit ovat kovin suosittuja. Helppouden lisäksi viinipaketeissa on toki paljon muitakin ulottuvuuksia, kuten se että illallisen aikana pääsee maistelemaan useampia viinejä ja toki se että jokainen viini on sovitettu erikseen jokaisen annoksen kanssa. Itsekin valitsen useimmiten viinipaketin juuri sen vuoksi että pääsen illan aikana testailemaan eri juomia ja kokemaan erilaisia makuelämyksiä.

Ei siitä pääse mihinkään, että makukokemus kasvaa eksponentiaalisesti paremmaksi kun ruoka ja viini pelaavat täydellisesti yhteen. Silti mielestäni on mukava välillä vähän testata rajoja ja kokeilla uusia kombinaatioita. Mitä sitten jos valitsemasi Merlot ei sovi sushin kanssa, molemmat ovat varmasti herkullisia sinänsä! Antti Uusitaloa lainatakseni paras viini on se, josta itse tykkäät.

Voiko ostereiden kanssa juoda paikallista talon viiniä?



4 kommenttia:

  1. Viini ja ruoka siinä vasta hankala kysymys. Ravintolassa asioidessa jätän asian usein ammattilaisten käsiin, mutta kotona mennään vielä ainakin ruoka edellä.

    Useimmiten pelaamme varman päälle, koska uskallus ei aina riitä kokeiluihin. Kokeiluja mahdollisten uusien makuparien kanssa kotona helpottaa se, että viinikaappi on olohuoneessa, joten aina voi avata uuden pullon, jos valinta meni aivan metsään. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että vain kokeilemalla oppii...Tietenkin, jos tarkoitus on hurmata muut omilla ruuanlaittotaidoilla niin sit ei usein tule valittua sitä uutta viini ja ruokaparia.

    Olen myös sitä mieltä, että ei suomalainen viinikulttuuri kehity koskaan, jos ei uskalleta rikkoa rajoja. Onneksi nykyään suomalaiset viiniammattilaiset ovat rohkeita kokeilijoita.Monta kertaa olen poistunut ravintolasta uuden viini-ruokaparin kanssa, koska tarjoilija/sommelier olikin valinnut ruualle jotain ihan muuta kuin olisin ikinä uskaltanut valita.

    VastaaPoista
  2. Ihan totta tuo. Itsekin usein luotan sommelierien suosituksiin, koska he tuntevat ravintolat annokset ja niiden sopivuuden eri viineille melko hyvin. Tuohon omaehtoiseen kokeiluun tulee useimmiten lähdettyä helpoiten silloin kun on kevyellä illallisella ja ottaa lasin tai pari viiniä, tuolloin epäsovinnaisten yhdistelmien kokeilu tuntuu jotenkin helpommalta.

    Siinä mielessä nuori viinikulttuuri on hyvä asia, että suomalaiset viiniasiantuntijat saattavat olla ennakkoluulottomia kokeilijoita. Aina ei välttämättä päde vanha totuus "what grows together goes together".

    VastaaPoista
  3. Mä voin aina onneksi pallotella ruoka-viinipareja salin puolen henkilökunnan kanssa ja onneksi meillä on myös tapana ravintolassa maistaa uusien listojen ruuat aina suositusviinien kanssa, jolloin väistämättä itse oppii aina uutta. Lisäksi muiden kanssa keskustellessa ideat muuttavat muotoaan ja joskus se viini määräkin sitä annosta tehdessä miltä makumaailman tulisi maistua ja toistepäin.

    VastaaPoista
  4. Toi on aina hyvä tapa oppia uutta. Ilman ravintolataustaa täytyy vaan testata itse ja yrittää keksiä ne sopivat kombot.

    VastaaPoista