Luomuviljelmät näyttävät harvoin alastomilta, kuten tämä palsta Champagnessa. |
Luomu
Luomuviinit ovat luonnonmukaisesti kasvatettuja viinejä, joiden viljelyprosessia säätelevät luomusertifikaatin asettamat määräykset. Luomurypäleiden viljelyssä ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Luomumääräykset koskevat vain viininviljelyosuutta, ja usein viinitekovaiheessa viiniin lisätään esimerkiksi sulfiitteja. Tämän jälkeen lopputulosena saatava viini ei ole luomua, vaan pulloissa on usein merkintä "made with organically grown grapes", eli valmistettu luomurypäleistä.
Monet tuottajat ympäri maailman noudattavat luomuviljelyn periaatteita, mutta eivät ole hankkineet sertifikaattia. Syynä voi olla vaikkapa se, että sertifikaatin hankkiminen on kallista touhua, mutta monet pientuottajat pitävät takataskussaan varalla mahdollisuuden käyttää torjunta-aineita kehnoina vuosina pelastaakseen elantonsa.
Monet tuottajat ympäri maailman noudattavat luomuviljelyn periaatteita, mutta eivät ole hankkineet sertifikaattia. Syynä voi olla vaikkapa se, että sertifikaatin hankkiminen on kallista touhua, mutta monet pientuottajat pitävät takataskussaan varalla mahdollisuuden käyttää torjunta-aineita kehnoina vuosina pelastaakseen elantonsa.
Jean-Marc Brocard viljelee Chablis'ta biodynaamisesti. |
Biodynaaminen
Biodynaamiset viinit noudattavat tarkasti Rudolf Steinerin biodynaamista filosofiaa, ja ovat sertifioituja. Steinerin antroposofinen lähestyminen edellyttää ekologisen ymmärryksen lisäksi muun muassa luonnon energian ja henkisyyden ymmärtämistä.
Biodynaamisessa viljelyssä seurataan kuunkiertoon perustuvaa kuukalenteria, jossa eri päivinä tehdään eri asioita riippuen siitä, onko kyseessä juuripäivä vai kukintapäivä. Systeemiin kuuluu myös erilaisten preparaattien hyödyntäminen - klassisin ja tunnetuin näistä lienee preparaatti 500, joka on lehmänlantaa. Talvella se haudataan viinitarhaan lehmänsarvessa, joka kaivetaan kesällä ylös maasta ja sisältö levitetään viinitarhalle.
Biodynaaminen viljely on aikaa vaativa elämäntapa, ja biodynaamiset viinit ovatkin yleensä huolella ja rakkaudella valmistettuja.
Biodynaamisessa viljelyssä seurataan kuunkiertoon perustuvaa kuukalenteria, jossa eri päivinä tehdään eri asioita riippuen siitä, onko kyseessä juuripäivä vai kukintapäivä. Systeemiin kuuluu myös erilaisten preparaattien hyödyntäminen - klassisin ja tunnetuin näistä lienee preparaatti 500, joka on lehmänlantaa. Talvella se haudataan viinitarhaan lehmänsarvessa, joka kaivetaan kesällä ylös maasta ja sisältö levitetään viinitarhalle.
Biodynaaminen viljely on aikaa vaativa elämäntapa, ja biodynaamiset viinit ovatkin yleensä huolella ja rakkaudella valmistettuja.
Keinokastelua Etelä-Afrikassa, tästä on natural-viinit kaukana. |
Natural-viini
Alkuviineille ei ole olemassa virallista serifikaatin asettamaa määrittelyä, vaan viinin viljely ja -teko perustuu viinintekijän tyyliin. Natural-viinien filosofiaan kuuluu luonnonmukainen tai biodynaaminen viljely, eli yleensä voi lähteä siitä oletuksesta, ettei niiden viljelyssä ole käytetty kemiallisia lannoitteita eikä torjunta-aineita.
Lähtökohtaisesti natural-viini on aina viiniä, jonka valmistukseen on puututtu mahdollisimman vähän. Monet kuvaavat näitä viinejä sellaisiksi, joita juotiin tuhansia vuosia sitten, ennen kuin viininvalmistuksesta tuli tiedettä. Näihin viineihin ei kellarissakaan lisätä mitään, ei viljeltyjä hiivoja, sokeria, sulfiitteja tai muita lisäaineita. Natural-viinejä käsitellään yleisellä tasolla vähemmän kuin muita viinejä, minkä vuoksi ne eivät välttämättä ole aina kirkastettuja tai kirkkaaksi suodatettuja. Tämän vuoksi alkuviinit saattavat olla sameita - mutta on hyvä muistaa, että kaikki sameat viinit eivät ole naturaleja.
[edit: Kirkastusta koskevaa osuutta on tarkennettu, jottei synny sellaista käsitystä, että kaikki sameat viinit ovat natural-viinejä.]
Lähtökohtaisesti natural-viini on aina viiniä, jonka valmistukseen on puututtu mahdollisimman vähän. Monet kuvaavat näitä viinejä sellaisiksi, joita juotiin tuhansia vuosia sitten, ennen kuin viininvalmistuksesta tuli tiedettä. Näihin viineihin ei kellarissakaan lisätä mitään, ei viljeltyjä hiivoja, sokeria, sulfiitteja tai muita lisäaineita. Natural-viinejä käsitellään yleisellä tasolla vähemmän kuin muita viinejä, minkä vuoksi ne eivät välttämättä ole aina kirkastettuja tai kirkkaaksi suodatettuja. Tämän vuoksi alkuviinit saattavat olla sameita - mutta on hyvä muistaa, että kaikki sameat viinit eivät ole naturaleja.
[edit: Kirkastusta koskevaa osuutta on tarkennettu, jottei synny sellaista käsitystä, että kaikki sameat viinit ovat natural-viinejä.]
0 kommenttia:
Lähetä kommentti