Lampaankääpää ja torvisieniä Chablis'n torilla. |
Tartufo e vino, molto bene! |
Sieniviineihin pätee osaltani sama filosofia kuin muutenkin: juo sitä, mistä tykkäät. Meillä on kuitenkin muodostunut muutamia vakio- ja suosikkiyhdistelmiä, joista listaan tässä muutamia.
Kesän ensimmäiset sienet poimimme Pohjois-Karjalan metsistä heinäkuussa. Tuolloin koriin päätyvät kantarellit kuuluu paistaa pikaisesti voissa, maustaa suolalla ja syödä leivän päällä. Viininä sienileipien kanssa käy kesään sopivasti valkoinen, esimerkiksi alsacelainen Pinot Blanc tai Pfalzista peräisin oleva Weißerburgunder (eli siis Pinot Blanc).
Brunello, täydellinen sieniviini. |
Tattirisotto on yksi suosikkiruoistani. Olen vähän nirso maistamaan tattirisottoa muualla, koska itse teen niin älyttömän hyvää sellaista (vaatimattomuus kaunistaa jne.). Suosikkiyhdistelmäni tattirisotolle on burgundilainen Pinot Noir, esimerkiksi Pommard on aina takuuvarma ja takuuhyvä valinta. Myös uusiseelantilaiset Martinborough'sta toimivat risotolle.
Tryffelipasta on ruokalaji, jota söisin vaikka kuinka paljon - tryffeli on vain aivan järisyttävä hyvää. Tämän ruokalajin kanssa juon mieluiten Brunelloa tai Chianti Classicoa.
Gnocchia tryffelillä ja Sangioveseä taustalla. |
Loppusuosituksena sienille on tottakai annettava vakiovinkkini: samppanjaa. Pinot Noir -vetoinen samppis, kenties jopa Blanc de Noirs, istuu erinomaisen hienosti sieniruoille
Makuasioita tietysti, mutta mikä tiputtaa sun listalta todellisen klassikon eli Tryffeli+Nebbiolo yhdistelmän?
VastaaPoistaTämä on täysin makuasioihin liittyvä seikka, mutta Nebbiolo ei oikein osu makuhermoon. Kuten mainitset, on tuo hyvin klassinen yhdistelmä, mutta itse vaan satun tykkäämään Sangiovesestä enemmän.
Poista