Sancerre, Sauvignon Blanc ja vuohenjuusto

Sancerre lienee valtaosalle viininystävistä tuttu Sauvignon Blanc-viinien tuottaja-alueena. Kulinaristit saattavat tuntea alueen myös vuohenjuustostaan, jotka on tosin nimetty naapurikylän mukaan Crottin de Chavignoliksi. Kuinka ollakaan, Sauvignon Blanc ja vuohemaitojuusto on klassinen ruoan ja viinin yhdistelmä myös muualla päin maailmaa, ja esimerkiksi vuohenjuustosalaatille suositellaan usein SB-viiniä.

Sancerressa ollessamme nautimme molemmista täysillä, ja itse kuulun siihen kategoriaan ihmisiä joka tykkää sekä vuohenjuustosta että Sauvignon Blancista, vaikka kumpainenkin on tuote joka jakaa mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin.



Sancerreen pääsy Charles de Gaullen lentokentältä oli yllättävän haastavaa (johtuen lähinnä siitä, että navigaattorista oli epähuomiossa valittuna vaihtoehto "disable toll roads"...), joten ensimmäinen lasillinen raikasta paikallista viiniä maistui lähes nektarilta. Viinintuottaja Joseph Mellotin bistrossa oli tarjolla laseittain kolmea Sancerre-viiniä, joista jokainen oli peräisin erilaisesta maaperästä: oli silexiä, kalkki-savea ja caillotesia, eli pikkukivistä koostuvassa maaperässä kasvanutta viiniä.

Näiden viinien kanssa oli luonnollisesti pakko päästä kokeilemaan paikallista vuohenmaitojuustoa. Auberge Jospeh Mellot tarjosi Crottin de Chavignolia paahdettuna maalaisleivällä salaatin ja tomaattitartarin kera, ja takuuvarmaan tyyliin ruoka ja viini olivat oikein mainio match.

Vuohenjuustoakin on montaa laatua, ja perinteiset Suomesta saatavat massatuotetut merkit jäävät kauas taakse kun niitä vertaa ranskalaisiin kyläjuustoihin. Lieneekö massatuotetun juuston rasvaisessa ja villaisen karvaassa sivumaussa syy siihen, miksi niin monet välttelevät vuohenmaitojuustoa? Oli miten oli, pala homeiseksi kypsynyttä Crottin de Chavignolia ja lasi silex-maaperässä kasvanutta Sancerrea on sen verran upea makuelämys, että se saattaisi käännyttä monen skeptikonkin pään.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti