Leppoisa lounas Michel Larochen kanssa

Sain menneenä perjantaina kunnian osallistua Vindirektin järjestämälle viinintekijälounaalle ravintola Pastiksessa. Viinejään paikan päällä esitellyt viinitekijä ei ollut kuka tahansa rypäleentallaaja, vaan itse Michel Laroche, joka loi Domaine Larochesta melkoisen suunnannäyttäjän ja liki imperiumin tultuaan hommiin perheyritykseen vuonna 1967. Itse sain vielä yllätyksekseni istua monsieurin vieressä parin ruokalajin ajan ja keskustella tämän charmantin herrasmiehen kanssa. Larochesta huomaa heti, että hän on vuosikymmenten aikana tottunut edustamaan, sillä hän tekee kaiken tyylikkään hienovaraisesti. Sama taitaa päteä myös herran viineihin.

Loistavaa lounasseuraa.

Domaine Laroche on jo joidenkin vuosien ajan ollut muiden omistuksessa ja hallinnassa, mutta Michel Laroche päätti eläkepäiviensä kunniaksi aloittaa uuden projektin nimeltään Le Domaine d'Henri, jonka tiimoilta maestro oli Suomessa käymässä.

Le Domaine d'Henri on todellinen perheyritys, joka on nimetty omistajansa isän mukaan, ja sen toimintaan osallistuvat vahvasti Larochen lapset. Monsieur Laroche sanoikin perustaneensa uuden Chablis-talonsa juuri lapsiaan ajatellen.

Lounas alkoi letkeästi perus-Chablis'lla


Pääsimme maistamaan neljää talon viineistä, joista ensimmäinen oli perus-Chablis ja kolme seuraavaa olivat variantteja Fourchame 1er Cru -tarhan viineistä, kaikki vuosikertaa 2012. 1er Cru:tä löytyi kahta eri Vieilles Vignes -viiniä, joista ensimmäinen "Vieilles Vignes" on peräisin köynnöksistä jotka Michel ja Henri istuttivat yhdessä yli 40 vuotta sitten. Héritage puolestaan valmistetaan vuodelta 1937 peräisin olevista köynnöksistä. Kaikki 1er Crut oli pullotettu niin hiljattain, että monsieur oli pyytänyt Pastksen henkilökuntaa dekantoimaan ne kunnolla ennen tarjoilua.

Ja huipentui yli 70-vuotiaista köynnöksistä valmistettuun Héritageen.

Laroche edustaa Chablis'n puhdaspiirteistä ja elegantin raikasta koulukuntaa. Maaperän hienovarainen kalkkikivisyys tulee myös mukavan kevyesti esiin Fourchaumeissa. 1er Crut näkevät osittain tammea, mutta sen makua ei haluta millään muotoa korostaa. Larochea vapaasti lainatakseni: "Kuten sinäkään et käytä liikaa meikkiä, vain hieman hienovaraisesti korostaaksesi luonnollisia piirteitäsi, niin mekin käytämme tammea antaaksemme viinin luontaisille ominaisuuksille mahdollisuuden tulla paremmin esiin".

Tuttua ja turvallista: merenelävää ja Chablis'ta, tällä kertaa lautasella vihersimpukkaa.

Pastiksen Sir Lintsi, eli Timo Linnamäki oli luonut Chablis-viineille lähes taianomaisen menun. Uskomantonta, miten yksinkertaisiin raaka-aineisiin saa niin paljon makua kun osaa asiansa! Ja ainakin itselleni oli uusi kokemus yhdistää Chablis helmikanan kanssa - totesin kombon sen verran toimivaksi, että saatan joutua joskus kotonakin kokeilemaan.

Uutta ja uskaliasta: helmikanaa ja Chablis'ta.


Lopuksi täytynee todeta, että Le Domaine d'Henrin viinit tekivät vaikutuksen kovaan Chablis-faniin. Laroche tietää mitä tekee, ja tekee sen pieteetillä. Monsieurin lapsilla taitaa olla ihan mukavat lähtökohdat lähdetä kehittämään domainesta itselleen vastaavaa bisnestä kuin se, jonka heidän isänsä omasta perheyrityksestään loi.

Kannattaa muuten käydä lukaisemassa myös paikalla olleen Viinipirun teksti, jonka hän kirjoitti reaaliaikaisesti Larochen kanssa lounastaessaan sekä Voihan Vineton kommentit.

ps. Pastiksen viinilistalta löytyy muuten Patrick Piuzen Le Terroir de Courgis 2012. Kannattaa testata!

[edit 5.12.: lisätty linkki Le Domaine d'Henrin sivulle sekä Voihan Vineton postaukseen.]




0 kommenttia:

Lähetä kommentti