Viinin päävärit

Olen joskus aloittelevana bloggaajana kirjoittanut tekstin siitä, kuinka aistin viinin aromit väreinä. Törmäsin myöhemmin tästä ilmiöstä tehtyihin tieteellisiin tutkimuksiin, ja ilmeisesti tämä värien maistaminen on tietyillä ihmisillä oleva synnynnäinen ominaisuus. Mikäs siinä, värien kautta viinien maisteluun tulee mielenkiintoinen lisäulottuvuus.

Mutta entä jos asiaa miettiikin toisin päin? Mitä viiniin liittyvää minulla tulee mieleen kolmesta pääväristä: punaisesta, sinisestä ja keltaisesta?

Punainen
Terra rossa. Punainen rautapitoinen maaperä, on ensimmäinen ajatukseni punaista väriä ajatellessani. Vasta seuraavana mieleeni tulee punaviinin väri, koska harvoinhan punaviini on oikeasti punaista. Usein väri on lähempänä violettia, purppuraa tai ruskeaa.

Coonawarra Terra rossa - www.blancdeblancs.fi
Coonawarran punainen Terra rossa ja Cabernet Sauvignon -terttu luovat hienon värikontrastin.


Sininen
Pinot Noir. Rypäle kun vaan on väriltään ihan sininen.

Pinot Noir in Champagne - www.blancdeblancs.fi
Viime syksyn viimeiset pomimatta jääneet Pinot't.


Keltainen
Aurinko. Etenkin Australian paahtava aurinko, joka antaa maanosan viineille tyypillisen aurinkoisen maun, joka myös maistuu keltaiselta - ananakselta, mangolta, passionhedelmältä ja persikalta.

Barossa Valley - www.blancdeblancs.fi
Barossa Valleyn aurinko paahtaa ihmisiä ja köynnöksiä.




0 kommenttia:

Lähetä kommentti