Laiskan viinimatkailijan Madeira

"Tämähän on ihan kuin paluu lapsuuden Teneriffan-lomille 80-luvulla!", oli ensimmäinen ajatukseni Funchaliin saapuessa. Ensivaikutelma oli monella tapaa oikea, sillä Madeiran pääkaupunki Funchal on jokseenkin seniorimatkailuun painottunut kohde, jossa kovin moni asia ei tunnu kehittyneen muutamaan vuosikymmeneen.

Madeira tasting @ Blandy's - www.blancdeblancs.fi
Maistelemassa Madeiraa.


Saarelta löytyy onneksi myös syitä, joiden vuoksi sinne kannattaa nuoremmankin matkustaa. Madeiran ykkösvaltit ovat upea luonto ja väkevöidyt Madeira-viinit. Ja näihin me viikon aikana panostimmekin. Lisäksi elokuun lopun säät hellivät lämmöstä tykkääviä lomalaisia, ja merivesikin oli mukavan lämmintä.

Boal-viljelmiä Funchalissa - www.blancdeblancs.fi
Boal kuuluu rypäleissä skaalan makeampaan päähän.


Ennen matkaa luin Madeira-viinien lyhyen oppimäärän viime toukokuun Wine Spectatorista (May 31, 2016) ja olin jotenkuten kärryillä. Enemmän opin viinityyleistä kuitenkin paikan päällä maistellessa. Hyvin tiukasti tiivistetysti Madeiraa on kahta tyyliä: yleensä nuorehkoja, vuosikerrattomia viinejä, jotka ovat blendejä tai ne on tehty vähemmän arvostetuista rypäleistä, vaihtoehtoisesti ne ovat vuosikerrallisia/yhden sadonkorjuun viinejä, joko Colheita tai Frasqueira, riippuen siitä, miten pitkään viini on ollut tynnyrissä ennen pullotusta ja markkinoille lanseerausta. Colheitat ja Frasqueirat jaoitellaan makeudessa rypälelajikkeen mukaan kuivimmasta Sercialista lähtien aina makeimpaan Malmseyyn (=Malvasia).

Sadonkorjuussa - www.blancdeblancs.fi
Aviomies näyttää, kuinka Verdelhoa korjataan.


Tietyn vuosikerran (kohtuuhintaiselle) metsästäjälle Madeira on aarrearkku. Ensimmäistä kertaa ikinä pääsin käsiksi viiniin, joka on oman syntymävuoteni sadosta tehty, ja mukaan matkalaukkuun päätyi pullo d'Oliveiran Boalia juuri siltä oikealta vuodelta. Hurraa, vihdoinkin!

Madeira-kauppa on vahvasti keskittynyt yhden talon käsiin, ja sen huomaa myös paikan päällä. Madeira Wine Company ja sen lippulaivamerkki Blandy's ovat vahvasti edustettuina ympäri saarta. Funchalin keskustassa sijaitsee turisteille suunnattu, mutta sympaattinen Blandy's Wine Lodge, jossa pääsee maistelemaan talon viinejä ja tutustumaan taloon erilaisilla kierroksilla. Perjantaisin Blandy's järjestää myös kierroksen viinitarhoilleen Funchalin rinteille, ja tarhoilla pääsimme testaamaan sadonkorjuuta ja tenttaamaan viiniviljelyksiä manageroivaa henkilöä.

Blandy's Wine Lodge - www.blancdeblancs.fi
Blandy's Wine Lodge.


Syrjemmässä Funchalin keskustan peräkujilta löytyy d'Oliveiras, pienempi ja vähemmän tunnettu talo, jonka tuotoksia pääsee maistamaan ilmaiseksi. Jos tajuaa pyytää, saa maistaa myös vanhempia Frasqueiroja. Aviomiehen kanssa uskaltauduimme 1920-luvulle asti. Täällä bonuksena maistelun yhteydessä saa madeiralaista sokeriruokohunajakakkua.

Lyhyen ajomatkan päässä Funchalista, Câmara de Lobosissa sijaitsee Henriques & Henriquesin Madeira-talo. Laiskan viinimatkailijan perikuvana otimme H & H:lle taksin ja maistelimme talon tarjontaa kuskin odotellessa meitä pihalla. Kolmesta testaamastamme Madeira-talosta Henriques & Henriques oli suosikkini, ja useimmat talon viineistä olivat laadullisesti muita parempia. Mukaan kotiin pääsi muun muassa 20-vuotias Verdelho.

Henriques & Henriques - www.blancdeblancs.fi
Tyytyväinen turre maistelun jälkeen.


Madeira-rypäleistä suosikikseni nousi juuri Verdelho hapokkuutensa ja sopivan aromikkuutensa ansiosta. Kyseisestä rypäleestä valmistetut Madeirat ovat kuivemmasta päästä, mikä sopii hyvin minun paletilleni. Kaikilla tiloilla kohkattiin erityisesti vaikeasti viljeltävästi Terrantezista, mutta lähes kaikki maistamani Terrantezit tuntuivat hieman yksioikoisilta. Ainoa poikkeus oli Blandy's Terrantez 1976, joka oli yksi koko matkan parhaista viineistä. Viinin hinta vain huiteli sadoissa euroissa, joten en edes harkinnut sen tuomista kotiin.

Laiskalle viinituristille Funchal on hyvä kohde. Kaupungista löytyy maistelupaikkoja, ja jokaisesta baarista, kaupasta ja ravintolasta löytyy paikallisia viinejä testailtavaksi. Jos ensin väsyttää itsensä vaeltamalla satumaisen kauniilla levadoilla, on hyvä ottaa viinituristeilun kanssa iisisti.

Ruokapaikkojen suhteen kannattaa Madeiralla olla varovainen. Jos ruokalista löytyy turhan monella kielellä ja sisäänheittäjä huutelee päerään suomeksi, jättäisin paikan suosiolla väliin.

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! Tuntuu että Madeira-viinin arvostus ja tieto siitä olisi jotenkin noususuhdanteessa. Näin ajotaidottomalle sommelierille tämä Madeira olikin hyvä matkavinkki missä pääsisi hyvin tutustumaan itse aiheeseen ilman ajelua pitkin maaseutua. Toinen mitä mietin on itseasissa Wien, missä kuulemma pääsee sporalla viinitarhalle. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuntuu siltä kuin pitkään aliarvostetut väkevöidyt olisivat saamassa ansaitsemaansa arvostusta, mikä on erittäin hieno asia.
      Pitääkin muuten otta juttu työn alle viinimatkakohteista, joissa pärjää ilman autoa. Olemme aviomehen kanssa pääosin matkustaneet ilman autoa, milloin pyörällä ja milloin julkisilla.

      Poista