Best of Australia

Monet yllättyvät, kun kuulevat minun käyneen neljä kertaa Australiassa. Onhan se ymmärrettävää sen huomioiden, että suuri osa tuttavistani ei ole koskaan käynyt maassa, vaikka moni siitä unelmoi. Seuraava kysymys on on usein, että mikä Australiassa niin paljon viehättää. Tätä jäin miettimään itsekin, ja tässä täysin epäloogisessa järjestyksessä muutamia syitä, miksi paluu kenguruiden maahan aina jäytää mielessä.

Heytesbury Cabernet Sauvignon - www.blancdeblancs.fi
Cabernet Sauvignon, brought to you by the Australian sun.


Ilmasto

Tämä taisi olla aika itsestäänselvyys. Australiassa on aurinkoista ja lämmintä - täydellinen paikka minun kaltaiselleni tyypille, joka kärsii alle +20 C lämpötiloissa. Isolla mantereella on toki monenlaista ilmastovyöhykettä, mutta viininörtin näkökulmasta tärkeää on tietysti se, että Australian eteläisissä osissa ilmasto sallii viininviljelyn.

Cottesloe Beach - www.blancdeblancs.fi
Rentoa meinikiä Cottesloe Beachillä Petrhin lähellä.


Meininki

Yleinen mielikuva Australiasta ja australialaisista on rentous. Ja se pitää paikkansa. Australia on vähän kuin Eurooppa, sillä kaikki toimii, mutta meno on letkeämpää. Ei ole varaa stressata, jos töistä pääsee suoraan surffaamaan. Tosin talvia Australiassa viettävät väittävät, että talvikuukausina voi tulla sisätiloissa vilu, kun talot on suunniteltu helleaaltoja varten.

Meininkiä kuvaa hyvin myös aussien vakiolausuma "No worries". Tätä ihan oikeasti käytetään, ja paljon.

Bakers Beach, Narawntapu - www.blancdeblancs.fi
Miten olisi muutama kilometri autiota hiekkarantaa?


Luonto

Eläimet, tietty. Kengurut ovat aivan järjettömän liikuttavia, puiden latvuksissa piilottelevat koalat ovat supersöpöjä, puhumattakaan kaikista muista elämisistä, joista kukaan Australian ulkopuolella ei ole koskaan kuullutkaan. Eläinten lisäksi myös maisemat ovat ihania. Toki eri puolilla maata saattaa näyttää erilaiselta, mutta korkeat eukalyptuspuut seuraavat matkaajaa ympäri mantereen. Rannikko on Australiassa hienoa kaikkialla. Oman kokemukseni mukaan rannikko on aina joko upeaa hiekkarantaa tai jylhän kaunista, äkkijyrkkää kalliota.

Miinusta? Jos ei tykkää hämähäkeistä, voi Australia olla vähän kurja paikka, isoja karvaisia öttiäisiä näkee paljon. Mutta hei, on hyvä muistaa, että ne isot karvaiset on niitä kilttejä, jotka syövät pois ne pienemmät, myrkylliset hämikset. Sen takia niiden kannattaa sallia asustella sisätiloissa. Niin, ja onhan se tietysti totta, että iso osa maailman myrkyllisimmistä käärmeistä asuu Australiassa. Etenkin viiniviljelmillä liikkujia varoitellaan usein myrkkykäärmeistä. Lohdutuksena sanottakoon, että käärmeet pelkäävät ihmisiä enemmän kuin me niitä, ne eivät yleensä hyökkää kimpuun ilman syytä.

Marron @Cullen - www.blancdeblancs.fi
Länsiaustralialaista merirapua Cullenin viinitilan ravintolassa.


Ruoka

Paikassa, jossa on aina lämmin, kasvaa kaikenlaista hyvää ja tuoretta syötävää, oli sitten kyse kasveista ja hedelmistä tai eläinproteiinista. Nauta on Australiassa iso juttu, mutta itse tykkään eniten rannikon tarjoamista merenelävistä. Menkää vaan kuulkaa katsomaan Sydneyn kalatoria! Melkein alkaa itkettää, kun katsoo kaikkia kaloja, äyriäisiä ja nilviäisiä, joista sieltä löytyy. Ja ne hedelmät! Voin kertoa, että kolmen viikon loman aikana ehtii syödä aika monta kiloa mangoa ja passionhedelmää.

Brook Eden cellar door - www.blancdeblancs.fi
Brook Edenin kaltaisia pikkutiloja löytyy ympäri Autsraliaa.


Viini

Save the best for last. Australian viiniskene on viime vuosina kehittynyt hurjasti, ja maassa perustetaan jatkuvasti paljon pieniä tiloja, joilla viiniä rakastavat, kunnianhimoiset viinintekijät kasvattavat ja valmistavat tyylikkäitä viinejä. Viileät alueet, kuten Tasmania, Orange tai Adelaide Hills ovat kovassa nosteessa, mutta muillakin alueilla pyritään tekemään viinejä, jotka eivät ole perinteisiä Aussi-hedelmäpommeja tai tunkkaisia tammiyliannostuksia. Ainakin allekirjoittaneen mielestä juuri nyt on mielenkiintoinen aika perehtyä australialaisiin viineihin, sillä kunnianhimoa ja osaamista löytyy monelta suunnalta. Australian kokoisella mantereella on tietysti muistettava se, että eri puolilta tulee hyvin eri tyyppisiä viinejä, mutta kaikeksi onneksi monilla alueilla on tunnistettu maaperän ja ilmaston kannalta parhaat rypälelajikkeet. 

Negatiiviselta puolelta mainittakoon Australian alkoholiverotus. Aussikaverini mukaan viinin alkoholivero on 40 %, mikä tekee viinin juomisesta melko kallista puuhaa. Monet tyyriimmät australialaisviinit ovat itseasiassa halvempia Euroopassa.

Sydneyn kalatorille saa tuoda omat juomat mukaan. Myös viinilasi voisi olla kova juttu.

+ B.Y.O.

Erityiskunniamaininnan saa Australian B.Y.O. eli Bring Your Own -kulttuuri. Ravintolaan mennään oman pullon kanssa. Kaikissa paikoissa tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta monet paikat sallivat oman viinin tai oluen tuomisen ruokajuomaksi. Useimmat paikat veloittavat pullon tuomisesta muutaman dollarin korkkimaksun, mutta oman viinin tuominen tekee ravintolaruokailusta halvempaa. Puhumattakaan siitä, että viinivalikoima on tällöin lähes rajaton, eikä tarvitse tyytyä ravintolan listaan. Moni aasialainen ravintola ei edes myy alkoholia, vaan viiniä tai olutta saa vain ottamalla oman pullon mukaan. Ja jos viiniä jää jäljelle, saa pullon luonnollisesti ottaa mukaan kotiin, oli kyse sitten ravintolasta ostetusta tai itse tuodusta juomasta.

Disclaimer yleistyksiin: Vaikka olen käynyt Australiassa neljä kertaa, olen päässyt tekemään vain pienen pintaraapaisun maahan. Pohjoinen, Cold Coast ja sisämaa kuuluvat alueisiin, joista minulla ei ole minkäänlaista käsitystä. 

2 kommenttia:

 1. Australia kuuluu "sitten joskus" -listalleni, mutta toistaiseksi olen tyytyväisenä kolunnut Eurooppaa. Oli kiva lukea listaasi, joka vahvistaa mielikuvaani siitä, että Australia on näkemisen arvoinen maa. Hyvä ystäväni asuu Melbournessa ja hehkuttaa lakkaamatta kaupunkia ja Victorian viinitiloja.
  Kanadassa asuessani muuten tulin tutuksi tuon ravintoloiden BYO-politiikan kanssa. Ihan parasta, varsinkin kun silloin oli budjetti nykyistä pienempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun vakiosuositus kaikille on, että Australia kannattaa nostaa sieltä "sitten joskus" -listalta "heti seuraavaksi" -listan kärkeen. Ja etenkin jos on paikalisopas Victoriaan, niin tekosyiden pitäisi olla vähissä :)
   B.Y.O. on vaan niin voittava konsepti. Ollaan hyödynnetty tätä monessa englanninkielisessä maassa.

   Poista