Se parempi risteily

Toukokuussa se tulee taas, nimittäin samppanjaristeily Viking Gracellä! Viime vuonna pääsin testaamaan risteilyn Viikkarin vieraana, ja vaikutuin. Tänä vuonna lähden uudestaan, ja tällä kertaa isommalla porukalla.

Viking Line samppanjaristeily - www.blancdeblancs.fi
Samppaanjaa lasissa laivan keinuessa lempeästi Itämeren laineilla.


Päästäkseen samppanjaristeilemään täytyy samppanjan ystävän ensin hankkiutua Turun satamaan (vinkki: Turussa voi ihan hyvin viettää päivän ennen merelle lähtöä), josta Grace lähtee klo 21. Ohjelma alkaa illallisella heti laivan lipuessa satamasta. Yksi samppanjaristeilyn vetonauloista on Essi Avellan MW, ja neljän ruokalajin illallisen samppanjat esitellään Essin asiantuntevaan ja kiinnostavaan tyyliin. Ainakin viime vuonna ruoat ja samppikset olivat très bien, ja illallinen oli täydellinen startti vuorokauden samppanjaretriitille.

Mutta ei se riemu tähän päättynyt. Risteilyn aikana Seamore-samppanjabaarissa avataan ennalta määriteltyinä aikoina samppanjaharvinaisuuksia, joita saa ostaa laseittain. Ei se halpaa lystiä välttämättä ole, mutta nämä ovat sellaisia rariteetteja, joita harvoin pääsee maistelemaan, varsinkaan laseittain.

Dom Ruinart Rosé 2002 - www.blancdeblancs.fi
Yksi risteilyn aikana avatuista harvinaisuuksista oli hieno Dom Ruinart Rosé 2002.


Toisena risteilypäivänä ohjelmassa on Avellanin vetämä master class ja tasting. Viime vuonna Essi kävi läpi samppanjanörttiä kovasti kiinnostavia juttuja, kuten esimerkiksi tuttujen samppanjatalojen käyttämien reserviviinien keskimääräistä ikää. Ja Essin johdolla on aina ilo maistella samppanjoita, sillä tastingin seassa kuulee jos jonkinlaisia anekdootteja samppanjataloista ja viinintekijöistä.

Essi Avellan master class - www.blancdeblancs.fi
Essi Avellanin master class ja samppanjan maistelua.


Master classin jälkeen vuorossa ovat minimessut. Maahantuojat maistattavat tuttuun messutyyliin myynnissä olevia samppanjoitaan ja esittelevät harvinaisuuksia, joita ei pääse messuilla maistamaan. Mutta Seamoressa avattavista harvinaisuuksista saattaa hyvinkin löytyä spessutuotteita, joita tekee mieli ostaa kotiin. Suosituimpien samppisten osto-oikeudet arvotaan, mutta viime vuonna kävi niin onnekkaasti, että Champagne Charlien ostajakandidaatit pääsivät yhteisymmärrykseen, ja kaikki saivat mukaansa pullon yli 30-vuotiasta Heidsieck-klassikkoa.

Viking Line samppanjaristeily - www.blancdeblancs.fi
Näkymää minimessuille.
Rehellisyyden nimissä olin aiemmin hieman skeptinen tämän kaltaisia risteilyjä kohtaan, mutta kuinkas kävikään - huomasin olevani väärässä. Gracellä oli rauhallinen, miltei seesteinen meno, à la carte -ravintolan ruoka oli oikeasti tosi maukasta ja kanssamatkustajat olivat mukavaa porukka, jotka jakoivat rakkauteni samppanjaa kohtaan.

Viking Gracen samppanjaristeily järjestetään tänä vuonna 19.-20.5. Hinnat alkaen 152 € henkilöltä sisältävät illallisen samppanjoineen, Essi Avellanin master classin ja tastingin sekä minimessut. Tekisi mieleni sanoa, että hinta on varsin kohtuullinen, mutta loppujen lopuksi kokonaishinta nousee kuitenkin paljon tätä korkeammaksi, sillä Seamoren samppanjamyymälästä ja minimessuilta matkaan tarttuu yksi jos toinenkin samppis kotiin viemisiksi. Ja Viikkarilta kannattaa muuten ehdottomasti hamstrata Charles Heidsieck Brut Réserveä.

Lisävinkki: samppanjaristeily on viikko äitienpäivän jälkeen. Itse ainakin totesin, että äiti on kyllä vähintään tämän ansainnut, kun on joutunut allekirjoittanutta katselemaan 80-luvulta asti.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti