Margaret River

Länsi-Australiassa, kolmen tunnin ajomatkan päässä Perthistä sijaitsevan Margaret Riverin viinialueen halki kulkee yli sadan kilometrin mittainen Caves Road. Caves Roadia pitkin ajaessa maisemat vaihtelevat lehmien laidunmaasta tiheään karripuumetsikköön ja hassuista tupsupalmuista viiniviljelmiin. Ja senhän vuoksi tänne on tultu, viineihin tutustumaan.

Slow Dog House - www.blancdeblancs.fi
Viiniä ja iltapalaa kenguruita odotellessa.


Margaret River on varsin nuori viinialue. Sen potentiaali löydettiin vasta 1960-luvulla, jolloin alueen ensimmäiset pioneerit muun muassa Vasse Felixin ja Moss Woodin johdolla ryhtyivät istuttamaan viiniköynnöksiä. Meri ympäröi Margaret Riveriä kolmelta suunnalta vaikuttaen ilmastoon, ja monien analysoijien mukaan alue muistuttaa Bordeaux'ta ja on tästä johtuen luonnollisesti ideaalipaikka viinille.

Caves Road - www.blancdeblancs.fi
Caves Road ja paikalliset varoituskyltit.


Margaret River on lähtenyt kasvamaan Wilyabrupin alueelta ja laajentunut siitä. Useiden arvioiden mukaan alkuperäinen Wilyabrupin alue tuottaa Margaret Riverin kaikkein parhaat viinit - tätä mieltä oli esimerkiksi Decanter-lehden paneeli tammikuun 2017 numerossa, jossa maisteltiin alueen Cabernet Sauvignoneja. Virallisesti Margaret Riverissä ei ole ala-alueita, mutta monet tuottajat merkkaavat etikettiin mistä päin rypäleet on viiniin haettu.

Matkailijan näkökulmasta Wilyabrup on ideaalipaikka asua, sillä kaikki parhaat tilat sijaitsevat juuri täällä, hyvin lyhyen matkan päässä toisistaan ja viinitilatiheys yleensäkin on täällä omaa luokkaansa. Haasteen asettaa se, että Wilyabrupissa ei ole juurikaan majoitusta tarjolla, mutta onnistuimme Airbnb:n kautta löytämään idyllisen talon täydellisestä lokaatiosta. Asumuksestamme oli jopa kävelymatka usealle tilalle, mutta tavoillemme uskollisina suoritimme viinitilavisiittejä polkupyörän selässä (oli meillä autokin tällä kertaa). Erityisbonuksen Airbnb-majapaikkamme saa takapihan kenguruista, joita oli mukava katsella iltaisin terassilta.

Margaret Riverin alue - www.blancdeblancs.fi
Neliön sisältä löytyy 15 km reitti, jossa on iso liuta tiloja. Mustalla palluralla on merkattu majapaikkamme sijainti.
Chardonnay ja Cabernet Sauvignon ovat Margaret Riverin maineen kivijalka, ja molemmat lajikkeet tuottavat alueella hienoja viinejä. Näiden lisäksi köynnöksissä kasvaa paljon muitakin lajikkeita, mutta Bordeaux-kytköksen vuoksi alueella suositaan paljon Semillonia ja Sauvignon Blancia, jotka usein sekoitetaan SSB- tai SBS-viineiksi.

Margaret Riverin Chardonnayt tarjoavat tuoksun ja maun osalta usein luumarjoja, ananasta, hunajamelonia ja sitruunaa. Käytännössä kaikki alueen Chardonnayt saavat tammikäsittelyn, mutta ainakin useimmissa maistamissamme viineissä tammi oli sivuroolissa antamassa tukea hedelmälle. Hienostuneita esimerkkejä löytyy monia, mutta yhdeksi koko alueen suosikkiviiniksemme nousi single vineyard -pullotus McHenry Hohnen Hazel's Vineyard Chardonnay. Huikea viini.

Vasse Felix Cabernet Sauvignon - www.blancdeblancs.fi
Cabernet Sauvignon in the making.


Cabernet Sauvignon on alueen lippulaiva ja ylpeys. Useimmissa tapauksissa viinit eivät ole 100 %:sia CabSaveja, vaan Bordeaux-blendejä, jolloin seasta löytyy vaikkapa Merlot'ta, Cabernet Francia tai Petit Verdot'ta. Näistä viineistä löytyy useimmiten mustaherukkaa, eukalyptusta, mausteisuutta ja pureskeltavia tanniineja. Merlot pehmentää viiniä ja Cabernet Franc taas tuo mukavaa vegetaalifiilistä viineihin. Cabernet-viinien kohdalla huomasimme, että jo parin vuoden lisäikäännytys teki niistä merkittävästi helpommin lähestyttäviä ja mukavampia nauttia.

Margaret Riverin Semillon-Sauvignon Blancit olivat itselleni mukavin yllätys. Matkan aikana uudistin rakkauteni Semilloniin, joka viihtyy erinomaisen hienosti vehreän Sauvignon Blancin kanssa. Nämä blendit ovat viinilajikkeiden suhteesta riippuen joko hevimmän hedelmäisiä tai rapsakan raikkaita, tai mitä tahansa siltä väliltä. Parhaimmissa Semillon-vetoisissa vetoisissa viineissä on mahtavaa vahamaisuutta, joka tekee mausta ja suutuntumasta täyteläisen.

Gnarabup - www.blancdeblancs.fi
Margaret Riverissä voi yhdistää viiniloman ja rantaloman.


Vaikka ilmastoa verrataan Bordeaux'hon on se oikeasti aika lämmin. Margaret River ei ole vain viinialue vaan myös surffiparatiisi, jossa on kilometikaupalla huikean upeita hiekkarantoja auringonpalvojien iloksi. Ilmasto on näin pohjoismaisesta näkökulmasta miellyttävän lämmin (tai varmasti joidenkin mielestä kuuma), ja lämpötila pysyy varsin tasaisena. Monien jututtamiemme viinintekijöiden mukaan vuosikertojen välillä ei ole suurtakaan vaihtelua, vaan aina voi odottaa saavansa hyvän sadon.

Vierailukohteena Margaret River on matkailijalle kiitollinen. Useimmat viinitilat ovat auki vierailijoille päivittäin klo 10-17, maistelut ovat tuttuun Aussitapaan ilmaisia ja etäisyydet tilojen välillä ovat lyhyitä. Monilla tiloilla on ravintola, jossa tarjoillaan tuoretta, herkullista ja modernia ruokaa, joka sopii erinomaisesti yhteen alueen viinien kanssa. Tilaravintolat sulkevat tosin ovensa samaan aikaan kuin cellar doorit, joten viiden jälkeen on turha käydä kolkuttelemassa ovea nälkäisenä. Iltaruokailijan on suunnattava alueen kyliin tai kaupunkeihin, joista löytyy ravitsemusliikkeitä. Parhaat testaamamme ruoat löytyivät Vasse Felixiltä ja Hay Shed Hill -tilan Rusticosta. Naapurissamme sijainnut pienpanimo Cheeky Monkey Brewery paistaa maukkaita pizzoja, joita tarjoillaan viehättävässä (joskin kovin hipsterissä) miljöössä kuuteen asti.


Vasse Felix kingfish - www.blancdeblancs.fi
Vasse Felixin piikkimakrilliannos.

Margaret River hyppäsi kertaheitolla vierailemieni viinialueiden kärkikastiin: mieletön luonto, tajuttomat rannat ja ennen kaikkea erittäin hyvä viinitarjonta. Jos ette ole käyneet, menkää!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti