Cava-talo
Codorníun viinintekijä Bruno Colomer Marti oli kuluvalla viikolla
käymässä Helsingissä, ja sen kunniaksi Codorníun maahantuoja Wennerco
oli kutsunut muun muassa allekirjoittaneen illalliselle Brasserie Le
Havreen tapaamaan señoria. Samppanjan lisäksi tykkään kovasti myös cavasta, ja Codorníu on
etenkin Anna de Codorníunsa johdolla ollut pitkään suosikkini
espanjalaisista kuohujuomista. Tämän vuoksi olinkin innoissani kun kutsu
kävi ja pääsin maistelemaan Espanjan johtavan cava-talon viinejä niiden tekijän johdolla.
Opin
illallisen kuluessa paljon Codorníusta ja cavasta ylipäänsä. Minulle
oli esimerkiksi uutta tietoa se, että Codorníu omistaa itse valtaosan
viinitarhoistaan - jopa 90 % - ja että kotimaassaan Codorníun
markkinaosuus cavoissa on 39 % arvolla määriteltynä. Talo on myös ollut
ensimmäinen cavan tuottaja joka uskalsi lähteä kokeilemaan Chardonnayta
ja Pinot Noiria perinteisten cava-rypäleiden lisäksi.
Entä tiesittekö, että Codorníu on Kataloniassa sekä taloudellisesti
että historiallisesti niin merkittävä tekijä, että vierailu tilalla
kuulemma kuuluu paikallisten koululaisten opintosuunnitelmaan?
Maisteltavana
oli lähinnä Suomessa joko Alkossa ja ravintoloissa myynnissä olevia
cavoja. Ilta aloitettiin Codorníun hittituotteella, Clásico Secolla,
jota en olekaan aikoihin maistanut. Alkuruokana tarjottujen
tapas-henkisten makupalojen kanssa laseihimme kaadettiin Clásico Brut
ja Ecológica.
Näistä kolmesta ensimmäisestä cavasta oma suosikkini oli
luomuvariantti, joka on tyyliltään hieman Clásicoita rustiikkisempi ja
mineraalisempi.
Pääruoaksi
Le Havre oli loihtinut vasikkaa maa-artisokka-perunapyreen ja
paahdettujen tattien kanssa (ja kyllä, minäkin söin punaista lihaa).
Vasikan rinnalla saimme maistella Anna de Codorníuta ja Anna de Codorníu
Roséta. Chardonnay-vetoinen Anna on ollut cava-suosikkini jo
opiskeluajoilta lähtien (ja kyllä, nimellä on ollut tähän vaikutusta),
jolloin yli 10 euroa tuntui paljolta viinipullosta. Hapokas ja
tyylikäs, hennon mineraalinen ja miedon hedelmäinen Anna ei kalpene
liharuoankaan seurana, mutta mielestäni se sopii erinomaisesti myös
seurustelujuomaksi. Pinot Noiriin pohjautuva rosé-variantti on ihan hyvä
sekin, mutta jää ainakin omasta mielestäni vaalean siskonsa varjoon.
Jälkiruoaksi
saimme flania, eli sitä jota Suomessa kutsutaan useimmiten nimellä
Crème caramel. Jälkkäri-cavoina maistelimme Selección Raventós Brutia
ja Selección Raventós Pinot Noir Brutia. Kuivuudestaan huolimatta
(valkoisessa sokeria 8g/l ja punaisessa 9g/l) kyseiset cavat sopivat
yllättävän hyvin makean seuraksi, mutta itse valitsisin kyseiset
juomat silti mieluummin alku-tai pääruoalle.
Illallisen
päätteeksi nostimme vielä maljan Jaume Codorníu Gran Reserva 2008:lla.
Kyseessä oli vielä melko nuori ja tiukka Chardonnayn ja Pinot Noirin
sekoitus, jossa on lisänä pieni määrä Xarel.loa. Jaume on viinimäisen
täyteläinen ja kauniin kullanvärinen cava, jota olisi mukava maistaa
vaikkapa viiden vuoden lisäkypsytyksen jälkeen. Mutta siis olihan se
kyllä hyvää jo nyt!
0 kommenttia:
Lähetä kommentti