Alsace, Riesling ja terroir

WSET Advanced -kurssin aloitettuani olen viimeisen parin viikon aikana huomannut, että tapani suhtautua viininviljelyyn ja -valmistukseen on jo ehtinyt muuttua. Viiniä maistaessani mietin aiempaa tarkemmin sitä, missä olosuhteissa rypäleet ovat kasvaneet ja miten ne on jalostettu lasiini päätyväksi lopputuotteeksi.

Hauskintahan on aina se, kun pääsee tenttaamaan yksityiskohtia joltakulta, joka on aiheessa syvemmin sisällä. Tätä pääsin testaamaan, kun sain kutsun alkuviikosta järjestettyyn viinitalo Gustave Lorentzin tilaisuuteen ravintola Palaceen.

Gustave Lorentz Riesling-tasting - www.blancdeblancs.fi
Riesling Réservestä makeaan Vendages Tardives - viiniin.
Gustave Lorentz sijaitsee Alsacessa ja on täten erikoistunut Alsacelle tyypillisiin aromaattisiin rypäleisiin kuten Rieslingiin, Gewürztramineriin ja Pinot Blanciin. Illallisella fokuksessa oli Alsacen ehkä tunnetuin lajike Riesling, jota sommelier Antti Uusitalo luonnehti osuvasti toteamalla: "On helpompaa sanoa mikä ruoka ei sovi Rieslingin kanssa kuin sanoa mikä sopii".

Rieslingiä pidetään usein connoisseurien rypäleenä, koska pelkän rypälelajikkeen perusteella voi olla vaikea päätellä minkälaisesta viinistä on kyse. Riesling ilmentää kasvuympäristöään, terroiria, useimpia muita rypäleitä paremmin, ja jopa samalta alueelta tulevat Rieslingit voivat poiketa toisistaan merkittävästi.

Gustave Lorentz Grand Crus - www.blancdeblancs.fi
Kanzlerberg vs. Altenberg.
 Hauska esimerkki tästä oli maistamamme kaksikko Grand Cru Altenberg de Bergheim 2005 ja Grand Cru Kanzlerberg 2005, jotka ovat vierekkäiset Grand Crut, mutta viinit poikkesivat toisistaan merkittävästi. Kasvupaikan lisäksi viinien ainoa ero on köynnösten ikä, joka Altenbergissä on noin 40 vuotta ja Kanzlerbergissä noin 30. Altenberg oli petrolinen, hunajainen ja elegantin feminiininen, kun Alkon tilausvalikoimastakin löytyvä Kanzlerberg taas tarjosi voimakkaampaa mineraalisuutta, voimaa ja raikasta ikääntymistä.

Oma suosikkityylini Rieslingeistä on jo hieman ikääntynyt, petrolin ja makeiden hedelmien aromeita kehittänyt öljyinen viini. Joskus tosin tilanteeseen sopii paremmin kevyen raikas ja korkeahappoinen nuorempi Riesling.

Gustave Lorentz Riesling Réserve magnum - www.blancdeblancs.fi
Kohtuullisesti hinnoiteltu Gustave Lorentzin Riesling Réserve magnum on vaikuttava lahja Riesling-diggarille.
Rieslingin suosio tuntuu Suomessa olevan ansaitusti kasvussa myös laajemman yleisön piirissä. Knoppitietona vielä loppuun mainittakoon, että viime vuonna Suomi oli Alsacen kymmenenneksi suurin vientimaa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti