Ensimmäinen etappi: Chablis'n lumoissa

Chablis, tuo ostereiden parhaan ystävän, oivallisten mutta tyyriihköjen Chardonnay-viinien koti oli kesäisen viinimatkamme ensimmäinen etappi. Chablis on kerrassaan viehättävä ja hiljainen pikkukaupunki Auxerren lähistöllä pohjois-Burgundissa, noin parin tunnin ajomatkan päässä Pariisista (paitsi jos tiet ovat suljettuna...).

Chablis-viineille on tyypillistä kalkkimainen mineraalisuus, sitruksisuus ja hapokkuus. Kolmen päivän maistelun jälkeen voin todeta, että kyseinen kuvailu pätee useimpiin viineihin, mutta perus-Chablis'n, Premier Crun ja Grand Crun välillä on merkittäviä eroja, myös hinnassa. Monet paikalliset sanovat, että viininostajan kannattaa satsata Premier Cru-viineihin, sillä niissä on laatu kohdallaan ilman Grand Crun hintapreemiota. Voin allekirjoittaa tuon, sillä vaikka monet suosikeistani löytyivät Grand Crun puolelta, on osa Premier Cru-viineistä lähes yhtä hyviä. Laskutavasta riippuen Grand Cruita on 7 tai 8 ja Premier Cruita jopa 17, joiden joukosta kannattaa etsiä oma suosikki jos on muuten epävarma siitä mitä tilaa. Muiden muassa Vaudésir, Les Clos, Vaillons ja L'Homme Mort pääsivät omalle short listilleni.


Keskiaikaisessa pikkukaupungissa useilla tuottajilla on myymälä keskeisellä paikalla, ja vielä useammalla itse tila sijaitsee kävelymatkan päässä. Ranskalaiseen tapaan tiloilla vietetään keskipäivällä siestaa, mutta innokkaiden viinimatkaijoiden onneksi useat tilat avaavat ovensa maistelijoille jo kahdeksalta aamulla. Viinimatkaillessa allekirjoittaneen aamu-unisuus on kuin poispyyhkäisty, ja olimmekin avomiehen kanssa aamuisin kolkuttelemassa ovia pian kahdeksan jälkeen.


Matkan ensimmäinen varsinainen tilavierailu suuntautui Serein-joen yli kaupungin laitamilla sijaitsevan Domaine Christian Moreau Père & Filsin tykö. Vauhdikas ja valloittava persoona Christian ihmetteli miksi olimme päätyneet hänen luokseen, mutta viimeistään viinien maistelu vakuutti meidän vierailijat siitä että olimme tulleet oikeaan paikkaan. Christian on perinyt isältään ja isoisältään pääosin Grand Cru-viiniviljelmiä, joten odotukset olivat korkealla. Osa köynnöksistä on istutettu 1930-luvulla, joten Moreaulta löytyy valikoimaa myös vieilles vignes-osastolla. Maistetuista viineistä persoonallisin ja kiinnostavin oli Cuvée Guy Moreau 2010, joka oli iäkkäiden köynnösten ansiosta tavallista voimakkaamman makuinen ja tummempi väriltään. Myös domainen muut viinit olivat juuri allekirjoittaneen makuun sopivan mineraalisia ja riittävillä hapoilla varustettuja.

Monsieur signeerasi silmin nähden otettuna ostamamme pullot. Osa on edelleen kaapissa odottamassa parempia aikoja, osa juotiin rankkojen maistelupäivien jälkeen apertiviina ennen illallista.

Vierailu Christian Moreaun tilalla oli yksi koko matkan kohokohdista. Niin miellyttäviä kuin muutkin vierailut olivat, jäivät ne valitettavasti osin Christianin varjoon. Harmi, ettei domainen viinejä ole tarjolla Alkossa, vaikka pari löytyykin maahantuoja Fine Wine Finlandin listoilta.



Vierailumme aikana sattui olemaan vuosittainen maanlaajuinen Fête de la musique-festivaali, jolloin muuten lähes kuolleen oloinen kaupunki heräsi eloon ja ihmiset ryntäsivät kaduille. Festivaaliteltassa tarjoiltiin luonnollisesti Chablis'ta muovimukissa (à 1,50 euroa/muki) ja samppanjaa (à 20 euroa/pullo) kera muovimukien. Maistui erinomaiselta nautittuna hitticovereiden seurana pimenevässä kesäillassa.


Chablis'issa viini on erinomaista, ruoka herkullista, maisemat ovat upeita ja ihmiset ovat todella sydämellisiä, joten kaupunki on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Itsekin voisin lähteä sinne uudestaan, sillä niin monta tilaa jäi vielä käymättä...


0 kommenttia:

Lähetä kommentti