Aluksi viini valmistetaan kuten mikä tahansa punaviini, mutta tämän jälkeen se pääsee kokemaan perinteisen menetelmän pullokäymisen tai charmat-menetelmän tankkikäymisen, jolloin se muuttuu kuohuvaksi.
Australiassa tätä juomaa siemaillaan tyypillisesti joulun aikoihin, koska toisella puolella maapalloa sattuu silloin olemaan kesä. Kuohuviini kun sopii keskikesään punaviiniä paremmin. Kun olin The Label Project -reissulla kolmisen vuotta sitten, kerrottiin meille Coonawarrassa, että useimmat australialaiset aloittavat joulupäivän aamun korkkaamalla pullon kuohuvaa shirazia.
Hups, sepäs tyhjeni nopeasti. |
Tämä kuohuviinityyli ei ole saanut erityisen vahvaa jalansijaa muualla maailmassa, eikä tätä ole usein ollut Suomessakaan tarjolla. Alkossa on nyt kuitenkin erikoiserä Katnookin Founder's Block Sparkling Shiraz Brutia vuodelta 2013 Coonawarrasta. Pakkohan sitä oli testata!
Kutsukaa minua kieroksi, mutta punainen skumppa on aina osunut jostain syystä omaan makuhermooni. Kuplat keventävät ja raikastavat punkkua helposti nautittavaksi. Katnookin versio on erittäin kuiva, mutta australialaisen shirazmainen eli marjainen ja mausteinen. Viinikartta arvioi taannoin, että juoma tarvitsee seurakseen ruokaa, mutta sisäinen australofiilini on tästä eri mieltä. Toimii hyvin ruoan kanssa, kokeilin itse ankanreidelle ja pavuille ja loput seuraavana päivänä aamupalacroissantille, mutta mielestäni Katnook Sparkling Shiraz täyttää tehtävänsä loistavasti myös ilman ruokaa.
Viinien lisäksi Coonawarra on tunnettu vanhasta junaseisakkeestaan. |
Tällä juomalla voi muuten sopivasti juhlistaa tänään olevaa aussien kansallispäivää, Australia Daytä. Loppuun vielä varoituksen sananen: tämä viinityyli on vahvasti acquired taste, eli se ei maistu kaikille. Mutta minä tykkään. No worries!
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista