Tipallinen tammikuu

Aiotko viettää tipatonta tammikuuta tänä vuonna? Et ole yksin, luin nimittäin hiljattain artikkelin, jonka mukaan viidennes suomalaisista jättää alkoholin pois vuoden ensimmäisen kuukauden aikana. Käsitykseni mukaan tipaton tammikuu onkin aika ainutlaatuinen suomalainen ilmiö.

Tipaton tammikuu - www.blancdeblancs.fi
Viini kuuluu hyvälle aterialle.
Tipaton tammikuu on sinänsä ihan terveellisteltä kuulostava ilmiö - alkoholi kun on tunnetusti vaarallista liiallisesti käytettynä (vaikka etenkin viinistä on löydetty myös paljon terveysvaikutuksia). Täytyy kuitenkin tunnustaa, että en ole koskaan oikein ymmärtänyt tipattoman tammikuun ideaa.

Kuulemieni huhujen mukaan alkoholinkäytössä on helmikuun alussa piikki, minkä jälkeen taso palaa normaaliin. Tämä tosin perustuu vain kuulopuheisiin, joten en perusta mitään syvällisempiä analyysejä tähän.

Tipaton tammikuu - www.blancdeblancs.fi
Viini kuuluu hauskoihin iltoihin ystävien kanssa.


Suomalainen alkoholipolitiikka ja raittiusliike ovat vuosikymmeniä kulkeneet käsi kädessä. Tipattoman tammikuun eduista puhuttaessa nostetaan esiin usein se seikka, miten hyvää alkoholiton jakso tekee kropalle, jos käyttää paljon alkoholia. Niinpä niin. Taas päästään tähän perusongelmaan, että jokainen suomalainen on ainakin potentiaalinen alkoholin suurkuluttaja. Silloin on hyvä puhdistaa maksaa. Jos todella on suurkuluttaja, sanoisin että yksi tipaton kuukausi ei tee kesää. Toisaalta jos ei ole suurkuluttaja (kuten valtaosa väestöstä), miettisin enemminkin sitä jatkuvaa alkoholinkäyttöä kuin yhden kuukauden raivoraittiutta.

Tätä tekstiä kirjoittaessani eksyin muuten Tipaton-nimiselle sivustolle, jota ylläpitävät muun muassa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto ja EHYT ry. Huhhuh, aikamoista alkoholinvastaista propagandaa sivusto täynnä. Ei ihme, että tipaton houkuttelee jos kansaa tällä tavoin pelotellaan.

Tipaton tammikuu - www.blancdeblancs.fi
Viini kuuluu lomaan.


Aionko viettää tipatonta tammikuuta? No way. Pidän joka viikko ja joka kuukausi huolta siitä, että alkoholinkäyttöni on fiksuissa rajoissa. Olen keskustellut aiheesta työterveyshoitajan kanssa ja seuraan säännöllisesti veriarvojani ja niin edespäin. Kannustan kaikkia muitakin miettimään omaa alkoholinkäyttöään kokonaisuutena, eikä vain lähtemään mukaan raittiusliikkeen propagandakoneiston masinoimaan kampanjaan.

4 kommenttia:

  1. Aamen! Usein mietin miksi alkoholiin pitää Suomessa suhtautua joko tai -ajattelulla ja se kulminoituu jotenkin absurdisti tähän "tipaton kuukausi" -ilmiöön. Oma juomiseni rajoittuu pitkin vuotta laatuviineihin ja samppanjaan, ja jo rahan vuoksi nautin niitä kohtuudella, mutta myös siksi etten halua pilata hyvää, nautinnollista juomaa ainaisella krapulalla. Lasi erinomaista (ja Suomessa valitettavasti myös hintavampaa) viiniä tai samppanjaa on niin paljon parempi kuin viisi tölkkiä siideriä. Moni ystäväni on aloittanut täysraittiin elämän viime vuosina, jotkut koska eivät ole ikinä tykänneet alkoholin mausta, toiset muista syistä. Tämä on ollut heille hyvä ja mielekäs valinta sekä pysyvä tapa sen sijaan että juovat sitten loppuvuotena tammikuunkin edestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos erinomaisesta kommentista! Olen vuosia katsonut vierestä kun monet tutut pitävät vuoden alussa tipatonta kuukautta, ja joka vuosi hämmästelen ajatusta, konsepti tuntuu vaan itselle niin vieraalta.
      Toki jos panostaa enemmin laatuun kuin määrään, niin juominen on harvemmin ongelma :)

      Poista
  2. En vietä tipatonta tammi- enkä mitään muutakaan kuukautta. Meillä viiniä juodaan usein, mutta kohtuudella. Minäkin panostan ennemmin laatuun kuin määrään. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jos katsoo tarpeelliseksi vietää tipatonta tammikuuta, kannattaisi tosissaan miettiä omaan alkoholinkäyttöä muutoinkin. Täydellisen alkoholittomuuden ymmärrän kyllä, siihen ihmisellä on oikeus. Mutta en ymmärrä ihmisiä, jotka tuputtavat sitä muille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suhtaudun yleensä kaikkeen pakkotuputukseen/evankeliointiin/käännyttämiseen erittäin kriittisesti, eikä tipaton tee tässä poikkeusta.
      Tipattoman pitäminen on vähän kuin detox tai dieetti, josta saa itselleen helposti paremman mielen elämällä vähän terveellisemmin tietyn ajan, jonka jälkeen voikin sitten palata toistamaan samaa vanhaa kaavaa.

      Poista