Alkoholinkäytön rajat

Näin viiniharrastajana tiedostan, että ylitän usein virallisen suosituksen mukaisen viikottaisen alkoholimäärän. Kuluttamieni alkoholiannosten määrä nousi mieleeni, kun hiljattain ystäväni kanssa juttelimme viikonloppuisista koti-illallisista. Ystäväni kertoi, että heillä kuluu useimmiten kahden hengen illallisella kaksi pulloa viiniä. Minusta määrä kuulosti paljolta, sillä aviomiehen kanssa kulutamme tyypillisesti normaalina viikonloppuiltana yhden pullon viiniä. Joskus avaamme kaksi pulloa, mutta tuolloinkin vähintään jommasta kummasta pullosta jää parit lasilliset vielä seuraavalle päivälle. Yritimme aviomiehen kanssa muistella, koska olisimme juoneet kahteen pekkaan kaksi pulloa viiniä, emmekä kumpikaan saaneet mieleemme ainuttakaan tällaista kertaa. Myös äskettäin testaamani detox pisti minut miettimään, paljonko alkoholia oikeasti tulee kulutettua.

Lasi samppanjaa - www.blancdeblancs.fi
Ei se määrä vaan se laatu. Lasissa La Grande Dame 1996.


Käypä hoito -suosituksen mukaan riskikulutuksen määrä naisilla on kaksi annosta päivittäin, eli nopean laskelman mukaan 14 annosta viikossa. Yksittäisen alkoholinkäyttökerran maksimiraja puolestaan on viisi annosta. Miehillä vastaavat luvut ovat kolme päivittäistä tai seitsemän kerta-annosta.

Neljäntoista viikkoannoksen määrä tulee täyteen noin kahdesta pullollisesta viiniä ja kerta-annos puolestaan noin viidestä lasillisesta - näissä laskelmissa viinilasin koko on 12 cl.

Miltä sitten näyttää tyypillisen viikon alkoholinkulutukseni ja minkälaisista alkoholimääristä tällöin puhutaan? Vaikea sanoa, koska tyypillistä viikkoa ei ole. Joskus on tastingejä keskellä viikkoa tai saatamme mennä after workille kavereiden kanssa. Silloin tällöin viikonloppuisin järkkäämme illallisia kaveriporukalla, jolloin jokaiselle ruokalajille on oma viininsä. Tällöin kulutettu kokonaisalkoholimäärä on helposti suurempi kuin jos viinejä olisi vain pari erilaista.

Tastingissä - www.blancdeblancs.fi
Tastingissä voi olla vaikea arvioida alkoholiannosten määrää. Osan sylkee, osan juo, osan kaataa pois.


Tätä kirjoittaessani sunnuntai-iltana lasken menneen viikon alkoholiannoksia, ja päädyn siihen, että tämä on ollut aika hillitty viikko.

Ensimmäisen alkoholiannokseni kulutin tällä viikolla poikkeuksellisesti vasta torstaina, kun olimme aviomiehen kanssa ravintola OXissa viettämässä date nightia. Neljän ruokalajin menun kanssa otimme viinipaketin, johon kuului neljä lasia viiniä: 3x8 cl ja 1x12 cl (mukana mm. ihanan ihana Tenuta delle Terre Neren Etna Bianco). Yhteensä kolme annosta.

Perjantaina avasimme sydänsimpukoiden ja nieriän seuraksi pullon Vincent Dauvissat'n Premier Cru La Forestin vuosikertaa 2006. Jaoimme pullon kristillisesti tasan, joten tästä tuli reilut kolme annosta.

Lauantaina oli pizza-päivä, teimme pitkästä aikaa kotona itse pizzaa. Viininä Herencia Altés L'Estel 2013, jota join kaksi isoa lasillista, eli vajaat kolme annosta.

Sunnuntaina join vielä yhden lasillisen lauantailta ylijäänyttä Altésia.

Kolme kertaa kolme plus yksi, eli viikon kokonaisannosmäärä on noin kymmenen annosta alkoholia, hieman enemmän kuin yksi pullollinen. Rehellisyyden nimissä määrä on alakanttiin normikulutukseeni nähden, sillä usein viiniä tulee juotua pari lasillista myös sunnuntaina. Ja ehkä silloin tällöin myös useampana päivänä arkena.

Matkalla Antibes'issa - www.blancdeblancs.fi
Matkalla viiniä tulee helposti kulutettua tavallista enemmän. Kuva Antibes'ista.


Jossakin luterilaisen mieleni takasopukoissa ajattelen, että alkoholin nauttiminen alkuviikosta, maanantaina tai tiistaina, on hieman dekadenttia. Olen pyrkinyt pääsemään eroon tästä ajatusmaailmasta, sillä ongelma ei ole se, minä päivänä viinini kulutan, vaan ennemmin se, kuinka suuri viikon kokonaisannosmäärä on. Suhtaudun kriittisesti tipaton tammikuu -tyyppisiin ilmiöihin, joiden kautta pyritään tuputtamaan ihmisille ajatusta siitä, että alkoholia pitää olla kuluttamatta tiettyinä ajankohtina. Pohdiskelin tätä aihetta muuten vielä filosofisemmalla tasolla viime tammikuussa.

Vallattomilta kuulostaviin viininjuontiajankohtiin liittyen - arvatkaapa milloin illalliselta ylijääneet viinit meillä yleensä kulutetaan. You guessed it, aamiaisella.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti