Kolmas etappi: Champagne - kuplia ja huippuravintoloita

Matkakohteista Champagne oli se, jota odotin eniten ja jonka kohdalla odotukseni olivat korkeimmalla. Loppujen lopuksi on kuitenkin mahdotonta sanoa tykkäsinkö eniten Chablis'ta, Beaunesta ja Champagnesta, sillä kaikilla oli oma charminsa ja jokaisessa paikassa viinit olivat vähintään erinomaisia.

Champagneen kohdistuneet odotukset johtuivat suurelta osin siitä, että olimme saaneet sovittua vierailuja upeille tiloille, jotka ottavat harvemmin vastaan vieraita - Krug, Bollinger ja Duval-Leroy ovat kovin eri tyylisiä mutta kaikki ehdottomasti vaivan arvoisia.

Bollingerin viinikirvalta säästyneet Vieilles Vignes Françaises-köynnöset

Épernay on samppanjamatkailijalle varsin hyvä tukikohta, sillä sieltä löytyy mm. kuuluisa Avenue de Champagne, jonka varrella lukuisia samppanjataloja. Tämän lisäksi kaupungissa on tusinoittain pieniä, kiinnostavia tuottajia, samppanjabaareja ja viinikauppoja puhumattakaan hyvistä ravintoloista.


Ehdoton suosikkini koko matkan ravintoloista oli La Table Kobus, kohtuuhintainen ja erinomaista ruokaa tarjoava viehättävä pikkupaikka Épernayn kirkon takana. Kobuksen juju on siinä, että mukaan saa tuoda omat juomat ilman korkkausmaksua, ja mehän hyödynsimme kyseistä mahdollisuutta. Testaamamme Doyardin Oeil de Perdrix-rosé oli mainio yhdistelmä meriahveneni kanssa, ja sopi kuulemma myös lihansyöjien aterian seuraksi.

Doyardilla käväisimme tutustumassa tarkemminkin talon valikoimiin Vertus'ssa vieraillessamme. Doyardin tyyli on melko erikoinen, ja se näkyi myös paikan barokkiamaisessa sisustuksessa ja jättimäisessä takassa. Talon lippulaivajuomaa La Libertineä näyttää muuten saavan Viking XPRS:n myymälästä.




Aidon samppanjaturistin matkaan täytyy luonnollisesti kuulua pyhiinvaellus samppanjan isäksi kutsutun Dom Pérignonin haudalle. Täytyy tunnustaa, että emme suunnanneet kävelyretkeä Hautvillersiin tuon syyn takia, vaan koska halusimme käydä Au 36-viinimyymälässä, mutta kävimme myös Hautvillersin luostarin kirkossa katsomassa miltä siellä näytti (olen tainnut joskus mainita olevani historiafriikki, ja tähän kuuluu luonnollisesti se, että haluan matkoilla vierailla kaikissa vanhoissa kirkoissa ja linnoissa).



Krug-vierailupäivänä vietimme avomiehen kanssa päivän Reimsissä, jossa maistelimme samppanjaa, söimme hyvin, tutustuimme maailmankuuluun katedraaliin ja kävimme todella monessa samppanjamymälässä. Suosikkimme Reimsin myymällöistä oli hieman syrjässä sijaitseva Caves Forum, josta tarttui mukaan muutama pullo jotka vielä juuri ja juuri mahtuivat laukkuun.

Caves Forum, Épernayssa sijaitseva C Comme Champagne ja monet muut vastaavat viinikaupat ovat kaltaiselleni vanhoista holveista pitävälle nostalgistille lähes euforisen tilan aiheuttavia myymäläkonsepteja. Ainoana ongelmana holveissa on se, että matkalla päättelin olevani allerginen homeelle, sillä kellari- ja holvikauppavierailujen jälkeen sain melkoisia aivastuskohtauksia. Ihmettelen vaan, miten esimerkiksi tapaamamme Bollingerin pullonkääntäjä ei ole saanut äänen kähentymmistä pahempia homeoireita.


Champagnen-visiitillä pääsimme vihdoinkin myös Michelin-tähdellä arvostettuun ravintolaan, kun kävimme Épernayssa Les Berceaux-nimisessä tähtikuppilassa. Paikka oli kovin perinteinen ranskalainen fine dining-ravintola, eikä yltänyt mielestäni samalle tasolle kuin La Table Kobus tai Chablis'n Hostellerie des Clos. Tästä oli kuitenkin matkaseurueessamme erilaisia mielipiteitä, ja kyllähän se on myönnettävä että Burberryn kokkitakkiin pukeutuvan Patrick Michelonin luotsaama ravintola tarjosi maistuvaa ruokaa ja hyviä viinejä. Les Berceaux'ssa, kuten useimmissa paremmissa ranskalaisravintoloissa, ruokailija saa valita juustovaunun huimasta juustovalikoimasta haluamansa määrän haluamiaan juustoja. Aivan mieletön konsepti, voisiko joku tuoda sen myös Suomeen?


0 kommenttia:

Lähetä kommentti